Butrinti, greko-romak! Reagon Ceka: Vlerësimi nga një kompani periferike
08/11/2019 20:11

“Princ and Pearce” është kompani që ka marë përsipër planin e ri të manaxhimit të Butrinit, ku ekspertët e historisë do të jenë atë të arkeologjisë greko-romake. Sipas arkeologut Neritan Ceka, studio që ka marrw përsipër manaxhimin e Butrinit nuk është apsak serioze gjë e cili po defomon historinë. “Butrinti në bazë të burimeve historike është kaon dhe është në kuadrin e epirit ku të gjithë autorët antikë thonë që nuk është grek pra thonë që është barbar. Fakti që ka një teatër ka një organizim për një studio provinciale angleze që ka bërë këtë plan dhe një ka në cv e vet vetëm një muze pronvincial, cdo gjë ku ka qytetërim është greke sepse ilirët ishim barbarë dhe të egër”, shprehet Neritan Ceka, historian. Një manaxhim i tillë po mundohet ta paraqesë Butrintit si qytet grek. “Butrinti grek ekziston vetëm në tesktet e shekullit XVIII-XIX dhe në mëndjet e atyre që përbuzin shqipëtarët. Patjetër dëmton jo vetëm historinë tonë që ne themi që vijmë nga ilirët dhe ilirët janë një popull i kulturuar, ai që bën butrintin grek patjetër që ka një prapamendim politik”, vazhdon historiani. Ndërsa një tjetër njohës i mirë i historisë i sugjeron ekspertëve të kompanisë Angleza të lexojnë më shumë mbi historinë e popullit ilir. “Shiko unë nuk mendoj që pjesa e ilirivë është mohuar sepse kemi një pasaktësi apo mosnjohuri të personave që merRen me këtë punë. Ndoshta do të ishte më mirë që të lexonin më shumë ose të pyesin studiuesit shqiptarë”, deklaron Auron Tare. Parku i Butrintit, padiskutim që është krenaria historike e popullit shqiptarë, që po kërkon të manaxhohet nga studioja që kërkojnë të tjetërsojnë historinë.

Në gjurmët e një kishe/ Elbasan, Zbulohet pllaka me shkrimin latin, Alba
23/05 20:02
Garderoba e Teatrit të shembur/ Veshjet e aktorëve ndër vite që u larguan në castet e fundit
21/05 19:57
Masat për hapjen e muzeve/ Gjirokastër, marrëveshja me operatorët që bëjnë gati ofertat për tregun
13/05 19:50
Ekspozitat e kohës së pandemisë/ Aktivitete janë shtyrë ose janë lënë në mes për shkak të izolimit
09/05 19:53
Lamtumirë Maks Velo! Përcillet në banesën e fundit arkitekti
08/05 15:42
Izolimi i Bashkim Shehut/ “Nuk besoj se do të shkruhen romane të mirë për pandeminë”
07/05 19:50
Frymëzim nga pandemia/ Pesë pikturat e Adrian Cenes në karantinë
06/05 19:48
Teatër në kohë pandemie/ Aktorët e durrësit rikthejnë “tetarin në mikrofon”
05/05 19:48
Art në gërmadha/ Tanini pikturon ish-magazinën e minierës së Gurit të kuq
05/05 15:51
Al Bano në javën e europës/ Artistë shqiptarë dhe të huaj në koncertet onlinepër shkak të pandemisë
04/05 19:37
Përkthimi në kohë pandemie/ Flet përkthyesi i Dekameronit, Shpëtim Çuçka
03/05 14:06
Me penel në izolim/ Nxënësja e shkollës artistike po shfrytëzon qëndrimin në shtëpi
02/05 19:54
Një tenor në izolim/ Saimir Pirgu po qëndron në shtëpinë e tij Verona
01/05 19:37
Një violonçelist në izolim/ Vlorent Xhafaj tregon se si po i kalon ditët dhe muzikën që ka zgjedhur
30/04 19:45
Qyteti i Karantinës/ Poezia e Bardhyl Llondos në ditë e izolimit
29/04 19:39
Xhirime në karantinë/ Regjisori Bujar Alimani u bllokua në Shqipëri dhe realizon dokumentarin
28/04 19:49
Pikturat e izolimit/ Ermir Grezda: Arti dhe muzika, një pastrim shpirtëror në izolim
27/04 19:43
Izolimi i Fatos Kongolit/ Shkrimtari boton librin “Kapitulli i Amerikës”
25/04 19:47
Pandemia në fotografi/Objektivi i Gent Shkullakut te Infektivi, rrugë & sheshe bosh, njerëz me maska
24/04 19:42
Me muzikë në karantinë/ Franc Koruni përgatitet për minikoncertin e së shtunës
22/04 21:26