AMA, tryezë debate për kontratat dhe pagat e gazetarëve
20/11/2019 18:38

Të martën, më 19 nëntor 2019, Autoriteti i Mediave Audiovizive, AMA, organizoi në Tiranë Tryezën e Dytë të Diskutimit “Rregullimi ligjor në marrëdhëniet e punës së gazetarëve në transmetimet audiovizive”. Tryeza e Parë po mbi këtë çështje është zhvilluar po nga AMA në bashkëpunim me Komisionin për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik në Kuvendin e Shqipërisë në maj të vitit të kaluar. Pikërisht dhe propozimet e sugjerimet konkrete që janë bërë nga komuniteti i gazetarëve në Tryezën e Parë ishin pikënisja e diskutimit, ku u përfshinë përfaqësues nga OSHMA-të, shoqatat dhe organizatat që mbrojnë të drejtat e tyre, ligjvënës dhe zyrtarë e eskpertë nga institucionet publike që kanë në fokus marrëdhëniet e punës, profesorë dhe kërkues nga shkencat e komunikimit dhe gazetarisë, përfaqësues nga OSBE etj. Synimi kryesor i Tryezës ishte hedhja e hapave të mëtejshëm në konceptimin dhe realizimin e një praktike ligjore dhe administrative që garanton siguri dhe kushte më të mira në redaksitë audiovizive, duke u bazuar në marrëdhënie të qëndrueshme mes punëmarrësit dhe punëdhënësit, në trajtimin dinjitoz dhe konform kuadrit ligjor shqiptar, si dhe akteve ndërkombëtare, ku Shqipëria është palë ose ka nënshkruar. Kryetari i AMA-s, Gentian Sala, në fjalën hapëse evidentoi faktin se Autoriteti gjithmonë ka vlerësuar dhe vlerëson se në ushtrimin e profesionit të tyre gazetarët, redaktorët, reporterët a bashkëpunëtorët merr një rëndësi shumë të madhe respektimi i standardeve të marrëdhënieve të punës, duke i lidhur këto drejtpërdrejt me nivelin e lirisë, pavarësisë dhe integritetit të medias. “Sikundër dhe në Tryezën e Parë mbi këtë temë po investohemi që të krijojmë një hapësirë të dobishme komunikimi dhe debati profesional dhe ekspertizë mbi gjetjen e zgjidhjeve më të mira, duke ftuar të gjitha palët e interesuara në këtë proces”. Për kryetarin e AMA-s, jemi në kushtet “kur kemi një pikënisje, kemi një bazë konkrete me propozime nga Tryeza e Parë, ndaj dhe presim që puna të eci më tej. Duke konfiguruar dhe miratuar një sistem rregullativ të qëndrueshëm, që jep impakt pozitiv në performancën, rolin dhe përgjegjësitë e redaksive audiovizive. Pse jo, duke nxitur një proces të natyrshëm zinxhir të reflektimit dhe reagimit mbi marrëdhëniet e punës për të gjithë pjesët e tregut mediatik”. Deputeti i Kuvendit të Shqipërisë në Komisionin për Edukimin dhe Mjetet e Informimit Publik. Musa Ulqini, ka vlerësuar inciativën e AMA-s për të diskutuar me gjithë grupet e interesit për një aspekt shumë të ndjeshëm dhe ku ka nevojë për përmirësime ligjore. “Ne do të shikojmë dhe vlerësojmë çdo propozim apo kërkesë që do të na vijë nga shoqatat dhe organizatat e medias, duke i shndërruar këto në amendime dhe rregullime që e bëjnë sa më funksional kuadrin ligjor që fokusohet në marrëdhëniet e punës”.

Tërmeti/ 100 punonjës do të nisin së shpejti punën, pallatet në Durrës ku do të ndërhyhet fillimisht
10/12 22:11
Humbën familjarë në rrënojat e Thumanës, familja Greku sistemohet në banesa të reja në Tiranë
10/12 20:27
Dëmet në pallatet para vitit ‘93/ Durrës, 10 brigada me 100 punëtorë do t’i riparojnë për 3 muaj
10/12 20:16
Azil në vendet e BE/ Riatdhesohen 173 shtetas shqiptarë
10/12 19:55
Prokuroria: Dënoni Salianjin/ Dosja Babale, dënim si Tahiri, kërkohet shërbim prove
10/12 19:44
Shijaku do rindërtohet/ Kryeministri takon banorët e pallateve të dëmtuara
10/12 19:42
Qyteti Studenti do rindërtohet/ Brenda katër vitesh përfundon kampusi i ri për studentët
10/12 19:40
Qira për ata që mbetën pa shtëpi/ Banorët e zonës së kombinatit përfitojnë bonusin
10/12 19:38
4 orë nën rrënoja me Ramë Lalën/ Ruzhdi Gripshi tregon bisedat me 17 vjeçarin dhe si arriti që ta shpëtojë
10/12 19:33
Dorëhiqet kreu i AKEP/ Ilir Zela zëvendësohet nga Tomi Frashëri, këshilltari i kryeministrit
10/12 19:27
Nga hotelet në çadra/ Manzë, të pastrehëve do t’ju jepen paratë e qerave
10/12 18:42
Ballkani i cenuar nga “fake news”/ Në krye për lajme të rremë, mediat serbe në Bosnje
10/12 17:05
Festivali i Isopolifonisë/ Marrin pjesë grupe nga gjithë vendi. Jepen edhe çmimet
10/12 16:55
“Turp të të vijë”/ Protesta në Sarajevë kundër çmimit Nobel
10/12 16:53
“Epsh dhe Lakmi”/ Në Arturbina, një dramë e bazuar tek instikti
10/12 16:20
Ndalohet skafi me drogë në Brindisi/ Drejtuesi, një shtetas shqiptar
10/12 16:00
Shijaku do rindërtohet/ Kryeministri takon banorët e pallateve të dëmtuara
10/12 15:54
Prokuroria kërkoi 1 vit e 6 muaj burg, reagon Salianji: Sulmet ndaj meje janë politike
10/12 15:43
“Vuçiç i lidhur me fermën e hashashit”/ Opozita serbe akuzon presidentin pas kapjes së 4 ton droge
10/12 15:36
Personazhi i vitit 2019/ Top Channel hap votimin. Shpallet më 31 dhjetor
10/12 15:28