“Të ndalohet Irani nga Kupa e Botës”, Ukraina kërkesë FIFA-s: Merrni masa urgjente

31/10/2022 17:42

Shoqata e Futbollit të Ukrainës (UAF) do t’i kërkojë FIFA-s që ta ndalojë Iranin nga Kupa e Botës e ardhshme e FIFA-s 2022 në Katar.

UAF njoftoi synimet e tyre të hënën bazuar në historinë e Iranit të shkeljeve të të drejtave të njeriut në vend dhe përfshirjen e supozuar të Iranit në pushtimin rus të Ukrainës.

Nëse Irani hiqej nga gara, Ukraina mund të shërbejë si ekip zëvendësues për shkak të rezultateve kualifikuese.

Një deklaratë e publikuar në faqen e internetit të UAF vë në dukje se vendimi për të paraqitur kërkesën është marrë në një takim të Komitetit Ekzekutiv të tyre.

Në deklaratë thuhet: “Komiteti Ekzekutiv i UAF vendosi… Duke marrë parasysh informacionin e medias për shkeljet sistematike të të drejtave të njeriut në Iran, të cilat mund të shkelin parimet dhe normat e Statutit të FIFA-s, duke marrë parasysh Rezolutën 2231 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së në lidhje me vendosjen e sanksioneve. për Iranin dhe përfshirjen e mundshme të Iranit në agresionin ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës, për t’i bërë një kërkesë FIFA-s për të shqyrtuar përjashtimin e kombëtares iraniane nga Kupa e Botës FIFA 2022.

Kupa e Botës FIFA 2022 fillon më 20 nëntor. Ndeshja e parë e Iranit është kundër Anglisë më 21 nëntor.

Në njoftimin për shtyp të UFA – s u bëri thirrje gjithashtu FIFA-s dhe UEFA-s të marrin “masa urgjente” kundër Unionit Rus të Futbollit “në formën e përjashtimit të anëtarësimit nga FIFA dhe UEFA”.

Top Channel