Rreth 25,000 vjet më parë, gjuetarët përdorën eshtrat e 60 mamuthëve për të ndërtuar një strukturë të madhe rrethore në Rusi.

Edhe pse studiuesit gërmuan hulumtuan lokacionin, ata ende nuk e kuptuan qëllimin e saktë të ndërtesës, raporton CNN. Kjo nuk është “shtëpia e parë e mamuthit” që gjendet në Rusi, por është më e vjetra dhe më e madhja. Diametri i saj është më shumë se 12.5 metra. Në vitet 1960 dhe 1970, shkencëtarët gjetën struktura të ngjashme, më të vogla në të njëjtën zonë, të cilat e quajtën Kostenki 11. Zona ndodhet 500 kilometra në jug të Moskës dhe tani është shtëpia e Muzeut-Rezerve Arkeologjik Shtetëror Kostenki.

Ekspertët filluan punën në vitin 2015, dhe gërmimi zgjati tre vjet. Një studim i detajuar gjetjet e tyre u botua këtë javë në revistën ‘Antikiteti’.Strukturat e tilla të kockave të mamutit që datojnë nga Epoka e Akullit janë gjetur në të gjithë Evropën Lindore. Bazuar në gjetjet e mëparshme, ekspertët deri më tani kanë konsideruar se ato janë ndërtuar nga njerëzit paleolitikë për t’u shërbyer atyre si strehim gjatë dimrave të ashpër. Temperatura gjatë dimrit të Epokës së Akullit arriti në minus 20 gradë Celsius. U deshën njëqind mamutë për të ndërtuar struktura kaq të mëdha kockore; gjë që është befasuese.

“Kockat e mamutit janë shumë të rënda, dhe ndërtimi i një strukture rrethore është një investim i madh i kohës dhe energjisë,” tha Alexander Prjor, autori kryesor i studimit dhe arkeologu i Paleolitit në Universitetin Exeter.

Sipas studimit, kockat u rreshtuan në një rreth të vazhdueshëm dhe ndërtesa nuk kishte asnjë hyrje të dukshme. Brenda rrethit, studiuesit gjetën provat e para që një pemë ishte djegur. Shkencëtarët tani besojnë se nuk ishte strehë gjatë dimrit.

“Ka shumë të ngjarë që të ishte një element ritual, edhe nëse struktura në të vërtetë kishte ndonjë qëllim praktik,” tha Prjor.

Zona të tjera në Evropën veriore ishin shkatërruar në atë kohë, duke sugjeruar që lënda drusore ishte një burim i rrallë dhe i vlefshëm. Kjo mund të zbulojë pse ata zgjodhën Kostenko.

“Kjo tregon se pemët ishin akoma të pranishme në mjedis, me gjithë klimën e ashpër në atë kohë,” thotë Prjor.

Zbulimi gjithashtu shtron pyetje të reja për studiuesit, të cilët besonin se gjuetarët ndërtuan këto struktura kockash mamuti, pasi që druri nuk ishte i disponueshëm. Kjo thotë se ata zgjodhën qëllimisht kockat e mamutit. Po pse?Një hipotezë është se qëllimi i lokacionit ishte ruajtja e ushqimit, e cila i ndihmoi njerëzit të mbijetojnë në Epokën e Akullit dhe dimrat shkatërrues të saj.

Top Channel