Një nga projektet e mëdha shkencore të shekullit të 21-të fillon fazën e ndërtimit të tij.

The Square Kilometre Array (SKA) do të jetë radioteleskopi më i madh në botë kur të përfundojë në 2028.

I ndarë në të gjithë Afrikën e Jugut dhe Australinë, me një seli në MB, objekti pritet të japë përgjigje pyetjeve më të mëdha në astrofizikë.

Ai do të kryejë testet më të sakta të teorive të Ajnshtajnit dhe madje do të kërkojë për jashtëtokësorë, shkruan BBC. Gjithashtu një ndër kërkimet më të mëdha është gjurmimi i historisë së plotë të hidrogjenit.

“Ky është momenti që bëhet realitet,” tha Prof Phil Diamond, drejtor i përgjithshëm i Organizatës Square Kilometer Array.

“Ka qenë një udhëtim 30-vjeçar. 10 vitet e para kishin të bënin me zhvillimin e koncepteve dhe ideve. 10 të dytat u shpenzuan duke bërë zhvillimin e teknologjisë. Dhe më pas dekada e fundit kishte të bënte me dizajnin e detajuar, sigurimin e vendeve, marrjen e qeverive që të bien dakord për të themeloni një organizatë traktate (SKAO) dhe siguroni fondet për të filluar”, tha ai për BBC.

Qëllimi është të ndërtohet një zonë efektive grumbullimi me përmasa qindra mijëra metra katrorë. Deri në vitin 2028, SKA do të ketë një sipërfaqe efektive grumbullimi prej pak më pak se 500,000 metra katrorë, por që mund të rritet deri në një milion metra katrorë.

Buxheti përfundimtar i pritshëm i ndërtimit është 2 miliardë euro.

Sistemi do të funksionojë në një gamë frekuence nga afërsisht 50 megaherz në, në së fundmi 25 gigahertz, që do t’i mundësojë teleskopit të zbulojë sinjale radio shumë të zbehta që vijnë nga burime kozmike miliarda vite dritë nga Toka, duke përfshirë ato sinjale të emetuara në qindra milionë vitet e para pas Big Bengut.

Anëtarët aktualë janë: Afrika e Jugut, Australia, MB, Kina, Italia, Holanda, Portugalia dhe Zvicra. Këto vende e kanë ratifikuar traktatin.

Franca, Spanja dhe së fundmi Gjermania kanë hyrë në rrugën e anëtarësimit.

Kanadaja, India, Suedia, Koreja e Jugut dhe Japonia kanë treguar synimin e tyre për t’u bashkuar në një moment.

 

Top Channel