Pushimet, ja pse italianët zgjedhin Shqipërinë: Nga shezlongët te darkat e qëndrimet, çmimet më të ulëta me 250%

12/08/2023 11:06

Për të fjetur 7 netë në një nga resortet më të famshme bregdetare të Shqipërisë, nga data 21 deri në 28 gusht në dhomë dyshe, kostoja minimale fillon nga 175 euro në Vlorë deri në 420 euro në Qeparo.

Rritja e çmimeve për pushimet e verës bën që shumë familje italiane të kërkojnë destinacione më pak të shtrenjta për pushime. Në plan të parë këto ditë është Shqipëria. Krahasimi mes tarifave italiane dhe atyre shqiptare nxjerr në pah një distancë të madhe mes çmimeve. Ndërkohë, në resortet turistike të Italisë, frekuentimi shënon një rënie prej 30%.

Në Itali, shërbimet turistike kushtojnë deri në 248% më shumë se në vendpushimet bregdetare të Shqipërisë dhe rritjet shumë të forta të regjistruara në vendin tonë përsa i përket ambienteve akomoduese, ambienteve të plazhit dhe restoranteve shtyjnë një pjesë të konsiderueshme të qytetarëve të zgjedhin destinacionet e huaja për pushimet verore.

Kështu deklaroi Consumerismo No Profit, i cili sot krahasoi çmimet dhe tarifat e destinacioneve kryesore bregdetare shqiptare me ato të vendit tonë, raporton La Stampa.

Për të fjetur 7 netë në një nga resortet bregdetare më të njohura të Shqipërisë, nga data 21 deri më 28 gusht në dhomë dyshe, kostoja minimale fillon nga 175 euro në Vlorë deri në 420 euro në Qeparo – analizon Consumerismo.

Nëse zgjidhni struktura ekskluzive apo luksoze, kostoja maksimale arrin në 5653 euro në Vlorë dhe 2300 euro në destinacionet e tjera shqiptare. Në Itali: në të njëjtën javë një qëndrim fillon nga një minimum prej 564 euro në Milano Marittima, 735 euro në San Vito Lo Capo dhe 889 euro në Villasimius, por mund të arrijë edhe më shumë, nëse zgjidhni struktura ekskluzive, 17,378 euro në Viareggio dhe më gjerë. 15 mijë euro në Milano Marittima”.

Sipas përllogaritjeve të shoqatës së konsumatorëve, duke krahasuar 6 resorte të njohura bregdetare shqiptare me po aq destinacione bregdetare italiane, rezulton se në vendin tonë tarifat minimale të objekteve akomoduese janë mesatarisht më të shtrenjta me +130% krahasuar me Shqipëria, me majat +248% për hotelet e kategorisë së lartë.

Më pas kalojmë në ambientet e plazhit, të cilat në Itali kushtojnë mesatarisht 162% më shumë se brigjet shqiptare: për marrjen me qira ditore të një çadre plazhi me dy shezlongë, në fakt, kostoja varion 20-30 euro në Milano Marittima në 30-50 euro në Gallipoli, kundrejt 10-15 euro në brigjet shqiptare.

Shqipëria është gjithashtu më e lirë në frontin e ushqimit: në fakt, një vakt i plotë me bazë peshku kushton mesatarisht në restorantet shqiptare nga 20 deri në 25 euro për person, kundrejt 45/65 euro në Itali.

Rritjet anormale të çmimeve të praktikuara nga hotelet, lokalet e banjës, restorantet dhe shërbimet turistike në Itali po ndryshojnë thellësisht zgjedhjet e italianëve, duke i shtyrë ata gjithnjë e më shumë të zgjedhin destinacionet e huaja për pushimet e tyre”,  shpjegon presidenti i Consumerismo, Luigi Gabriele

Sigurisht që nuk është rastësi që ka një rënie prej -30% të pranisë së italianëve në resortet kryesore bregdetare të vendit tonë, ndërkohë që plazhet e Shqipërisë, Kroacisë dhe Spanjës janë të pushtuara nga turistë italianë. Një demonstrim se si qytetarët ndëshkojnë ata që spekulojnë në listat e çmimeve dhe ata që rrisin në mënyrë të tepruar çmimet dhe tarifat, duke ndryshuar zakonet e tyre dhe duke zgjedhur operatorë më të lirë”, përfundon Gabriele.

Top Channel