Një dokument i ri del në dritë: Nëna e Leonardo da Vinçit ishte një skllave

18/03/2023 17:51

Nëna e Leonardo da Vinçit ishte një skllave e trafikuar në Itali, ka pohuar një ekspert i artistit të Rilindjes.

Në një roman të ri, një rrëfim i dramatizuar i jetës së saj, studiuesi i Rilindjes Carlo Vecce shkruan se nëna e Leonardos, Katerina, ishte me origjinë nga Kaukazi, por ishte shitur në skllavëri në Itali.

I titulluar “Buzëqeshja e Katerinës, nënës së Leonardos”, libri u frymëzua nga një zbulim që Vecce – një profesor në Universitetin e Napolit dhe ekspert i Mjeshtrit të Vjetër – bëri në Arkivin Shtetëror në Firence në vitin 2019, kur duke punuar në festimin e 500-vjetorit të vdekjes së polimatit të madh.

Carlo Vecce mban një kopje të librit të tij "Il Sorriso di Caterina" ("Buzëqeshja e Katerinës") në Villa La Loggia në Firence, Itali më 14 mars 2023.

Atje, ai gjeti një dokument të panjohur më parë, për të cilin thotë se daton vjeshtën e vitit 1452 dhe i nënshkruar nga njeriu i njohur si babai i zotërisë, i cili liron një skllave të quajtur Katerina nga zonja e saj, Monna Ginevra. Data, e cila ishte pak muaj pas lindjes së Leonardos, dhe fakti që babai i Leonardos e nënshkroi, e goditi Vacce-n si provë se kjo grua ishte nëna e Leonardos.

Dokumenti përshkruan skllaven e liruar si të lindur në zonën e Kauksit të Azisë Qendrore dhe të trafikuar në Itali.

Dy vjet më parë, sipas të njëjtit dokument, Ginevra kishte punësuar Katerinën si një infermiere te një kalorës fiorentin.

“Në fund arrita të gjej prova për hipotezat më të mundshme. Nuk mund të themi se është e sigurt, nuk kërkojmë të vërtetën absolute”, tha për CNN Vecce, profesor i letërsisë italiane në Universitetin e Napolit “L’Orientale”.

Një fletore Leonardo da Vinci, foto në Villa La Loggia, Firence më 14 mars 2023

Vecce planifikoi të vazhdonte kërkimin e tij në Moskë, ku ndihej i sigurt se mund të gjente edhe më shumë dokumentacion për tregtinë e skllevërve në Itali dhe jetën e Katerinës. Por pandemia Covid-19 ndaloi planet e tij të udhëtimit dhe në vend të kësaj, tha ai, ai u bë “i fiksuar” me historinë.

“Sa më shumë shkoja përpara, aq më shumë kishte kuptim historia. Historia e një skllave që u rrëmbye në moshën 13-vjeçare dhe u çlirua në moshën 25-vjeçare, një vit pasi lindi Leonardo. Vitet më të bukura të jetës së saj i kaloi si një skllave”, tha ai.

Top Channel