“Mjeshtrat e Vjetër” si Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli dhe Rembrandt mund të kenë përdorur proteina, veçanërisht të verdhën e vezës, në pikturat e tyre me vaj, sipas një studimi të ri.

Gjurmët e sasive të mbetjeve të proteinave janë zbuluar prej kohësh në pikturat klasike të vajit. Një studim i ri i botuar të martën në revistën Nature Communications zbuloi se përfshirja ishte e mundshme e qëllimshme – dhe hedh dritë mbi njohuritë teknike të ‘Mjeshtrave të Vjetër’, piktorëve më të aftë evropianë të shekullit të 16-të, 17-të ose fillimit të 18-të, dhe mënyrën se si ata përgatiteshin bojërat e tyre.

“Ka shumë pak burime të shkruara në lidhje me këtë dhe asnjë punë shkencore nuk është bërë më parë për të hetuar këtë temë në një thellësi kaq të madhe,” tha autorja e studimit Ophélie Ranquet e Institutit të Inxhinierisë dhe Mekanikës së Procesit Mekanik.

“Rezultatet tona tregojnë se edhe me një sasi shumë të vogël të verdhë veze, ju mund të arrini një ndryshim të mahnitshëm të vetive në bojën e vajit, duke demonstruar se si mund të ketë qenë e dobishme për artistët”, shtoi ajo.

Thjesht duke shtuar pak të verdhë veze në punët e tyre, rezulton se mund të ketë efekte afatgjata që shkojnë përtej thjesht estetikës.

Studiuesit rikrijuan procesin e bërjes së bojës duke përdorur katër përbërës – të verdhën e vezës, ujë të distiluar, vaj liri dhe pigment – për të përzier dy ngjyra historikisht të njohura dhe domethënëse, të bardhën e plumbit dhe blunë ultramarine.

Reaksionet kimike midis vajit, pigmentit dhe proteinave në të verdhën e verdhë ndikojnë drejtpërdrejt në sjelljen dhe viskozitetin e bojës. Për shembull, pigmenti i bardhë i plumbit është mjaft i ndjeshëm ndaj lagështirës, ​​por nëse e lyeni me një shtresë proteine, e bën atë shumë më rezistent ndaj tij, duke e bërë bojën mjaft të lehtë për t’u aplikuar.

Një dëshmi e drejtpërdrejtë e efektit të të verdhës së vezës në bojë vaji, ose mungesës së saj, mund të shihet në “Madonna e Karafilit” të Leonardo da Vinçit, një nga pikturat e vëzhguara gjatë studimit. Aktualisht i ekspozuar në Alte Pinakothek në Mynih, Gjermani, vepra tregon rrudhje të dukshme në fytyrën e Marisë dhe fëmijës.

"Madonna e Karafilit", e ekspozuar në Alte Pinakothek në Mynih, Gjermani, është një nga pikturat më të hershme të Leonardo da Vinçit. Rrudhat e bojës së vajit janë të dukshme në fytyra.

Një arsye për rrudhat mund të jetë sasia e pamjaftueshme e pigmenteve në bojë, dhe studimi ka treguar se ky efekt mund të shmanget me shtimin e të verdhës së vezës.

Top Channel