Lajmi i fundit
“Mos më ndërprit”, Ndreca përplaset me Zhejin në "Top Story": Rama se kontrollon drejtësinë, do të funksionojë

​Macron mban takimin e parë me qeverinë e re franceze

04/07/2022 20:56

Pas rindërtimit të pjesshëm të qeverisë në të cilën nuk ka asnjë përfaqësues të vetëm nga opozita, presidenti i Francës Emmanuel Macron u bëri thirrje sot ministrave të tij që të “mbahen fort”, të jenë ambiciozë dhe të tregojnë gatishmëri për kompromis.

Duke qenë se opsioni politik i Macron humbi një shumicë absolute në Dhomën e Ulët të Parlamentit në zgjedhjet e qershorit, presidenti dhe qeveria e tij do të duhet të negociojnë mbështetjen për pothuajse të gjitha propozimet legjislative të opozitës.

“Duhet të pranojmë se partitë parlamentare të opozitës refuzojnë të jenë pjesë e marrëveshjes së qeverisë”, tha Macron gjatë Këshillit të parë të Ministrave.

Duke e përshkruar peizazhin e ri politik si “të jashtëzakonshëm”, Macron tha se kërkonte nga qeveria “ambicie të madhe sepse vendi ka nevojë për reforma … por edhe një frymë përgjegjësie për të arritur kompromise kërkuese”.

Pozicionet kyçe në qeverinë franceze mbetën të pandryshuara, kështu që kryeministrja Elizabeth Bourne dhe ministri i Financave Bruno Le Maire do të qëndrojnë në pozicionet e tyre, gjë që është një sinjal se nuk do të ketë kthesë politike.

Zëdhënësi i ri i qeverisë u emërua Olivier Veran, i cili si ministër i Shëndetësisë ishte “fytyra e krizës” për pjesën më të madhe të pandemisë së koronavirusit.

Ndër të emëruarit e rinj të qeverisë është Laurence Boone, zëvendës sekretari i Përgjithshëm dhe kryeekonomist i OECD, i cili zëvendësoi Clemon Boone si Ministër për Çështjet Evropiane, ndërsa Boone u bë ministri i ri i Transportit.

Top Channel