CDC: Lufta kundër koronavirusit ka ndryshuar, nevojitet përgjigje e re ndaj Deltës

31/07/2021 05:05

“Lufta ka ndryshuar” kundër COVID-19 për shkak të variantit shumë ngjitës Delta, thanë Qendrat Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC), duke propozuar një mesazh më të qartë, vaksina të detyrueshme për punonjësit e shëndetit dhe një kthim në maskimin universal.

Një dokument i brendshëm i CDC-së tha se varianti, i zbuluar së pari në Indi dhe tani mbizotërues në të gjithë globin, është shumë më ngjitës sesa ftohja e zakonshme ose gripi. Mund të transmetohet edhe nga njerëzit e vaksinuar dhe mund të shkaktojë sëmundje më serioze sesa llojet e mëparshme të koronavirusit.

Dokumenti i titulluar “Përmirësimi i komunikimit rreth përparimit të vaksinave dhe efektivitetit të vaksinës”, tha se varianti kërkonte një qasje të re për të ndihmuar publikun të kuptonte rrezikun – përfshirë sqarimin se njerëzit e pa vaksinuar kishin më shumë se 10 herë më shumë gjasa se ata që vaksinoheshin të bëheshin të sëmurë rëndë ose të vdesin.

“Pranoni që lufta ka ndryshuar. Përmirësoni komunikimet rreth rrezikut individual midis të vaksinuarve,” thuhet në dokument. Një listë e masave parandaluese të rekomanduara përfshinte bërjen e vaksinave të detyrueshme për profesionistët e kujdesit shëndetësor për të mbrojtur personat e cenueshëm dhe një kthim në veshjen universale të maskave të fytyrës.

CDC konfirmoi vërtetësinë e dokumentit, i cili u raportua së pari nga Washington Post. “Ngarkesat e larta virale sugjerojnë një rrezik në rritje të transmetimit dhe ngritën shqetësimin, se ndryshe nga variantet e tjera, njerëzit e vaksinuar të infektuar me Delta mund të transmetojnë virusin,” tha kreu i CDC, Rochelle Walensky në një deklaratë.

Të premten CDC lëshoi ​​të dhëna nga një studim i një shpërthimi në Massachusetts në të cilin tha se tri të katërtat e të infektuarve ishin vaksinuar plotësisht. “Ky studim kishte luajtur një rol kryesor në një vendim të CDC këtë javë për të rekomanduar përsëri që njerëzit e vaksinuar të mbajnë maska ​​në disa situata”, tha Walensky.

Top Channel