Videoja e 2015-s mbi virusin e krijuar në Kinë në laborator. Komuniteti shkencor përgënjeshtron lajmin

25/03/2020 21:23

Disa ditë më parë, një video e transmetuar në Nëntor 2015 nga Tgr Leonardo, një buletin i lajmeve kushtuar shkencës së prodhuar nga Gazeta Rajonale Rai, u kthye për të qarkulluar në rrjet, dhe në aplikacione në mesazhe private.

Në këtë video u pohua se shkencëtarët kinezë “shartuan” një proteinë të marrë nga lakuriqët me virusin Sars dhe pneumoni akute të marra nga minj duke krijuar një super-virus që mund të prekë njerëzit.

Shërbimi interpretohet nga disa si një provë e mundshme që virusi Sars-CoV-2 do të ishte krijuar në laborator dhe më pas do t’i shpëtonte kontrollit të shkencëtarëve kinezë. Sipas kësaj hipoteze, një grup studiuesish në Wuhan do ta kishin konceptuar atë si një armë bioterroristike, dhe më pas do të rrëshqiste, duke i dhënë shkas pandemisë aktuale.

  “Rreziku i super-virusit”/ Salvini nxjerr videon: Si po e prodhonin në laborator kinezët koronavirusin që në 2015-n

Sidoqoftë, komuniteti shkencor mohon, me forcë dhe kompaktësi, se virusi Sars-CoV-2, koronavirusi aktual, u krijua në laborator: origjina e këtij virusi – natyrisht, i lidhur në një fije të dyfishtë me atë të Sars; natyrisht, në origjinën e një sindromi të mushkërive – është e natyrshme, shkruan Corriere.it.

Franco Locatelli, kryetar i Këshillit të Lartë të Shëndetit, anëtar i komitetit teknik shkencor thotë: «Nuk ka asnjë provë që ky ishte mekanizmi me të cilin u krijua Sars Cov 2. Një skenar i tillë kurrë nuk është hipotezuar “.

Gjithashtu Giuseppe Ippolito, drejtori shkencor i Spallanzani, hedh poshtë me vendosmëri këtë informacion: «Është gjithmonë e njëjta histori shumë imagjinative që herë pas here na detyron të mohojmë thatë”.

“Pakuptimësia e fundit është derivimi i koronavirusit nga një eksperiment laboratorik. Mos u shqetëso, është 100% natyral, për fat të keq », ka shkruar virologologu Roberto Burioni në Twitter.

«Videoja»,thotë virologu i Universitetit të Milanos, Fabrizio Pregliasco «në të vërtetë bën përshtypje, por mund të themi se ajo që shkakton Covid-19 nuk është i njëjti virus me studimin e vitit 2015, dhe se ky Sars-Cov-2 kishte një origjinë natyrore. Po e përsëris: ky koronavirus kishte një origjinë natyrore “.

Alessandro Casarin, nga Rai, shpjegoi sesi raporti i 16 nëntorit 2015 u mor “nga një botim i revistës Nature”, por që “vetëm tre ditë më parë e njëjta revistë sqaroi se virusi i përmendur, i krijuar në laborator, nuk ka asnjë lidhje me Covid-19 “.

Aty thuhet: «Ky artikull përdoret si bazë për teori të pabazuara, sipas të cilave në laborator u krijua koronavirusi i ri që shkakton Covid 19. Nuk ka asnjë provë që kjo është e vërtetë “.

Top Channel