Shprehjet e fytyres, gjuhe e huaj

15/08/2009 11:55

Vetulla te ngrysura, hunde e rrudhur, sy te picerruar; jane vetem disa prej menyrave me ane te te cilave fytyra jone komunikon duke eliminuar fjalet.

Sa keq qe interpretimi i ketyre shenjave nuk eshte i thjeshte, sepse jo gjithnje mimika ka te njejten domethenie ne kombe te ndryshem.

Kaukazet duket se perqendrohen me shume ne levizjet e fytyres, ndersa aziatiket perqendrohen te syte dhe shpesh gabohen ne interpretimin e gjesteve qe per perendimoret duken me te thjeshta.

Keshtu konstaton nje studim i kryer nga Universiteti i Glasgow qe ka marre nen vezhgim 13 persona te kategorive te ndryshme duke i vene perballe mimikave te ndryshme qe tregonin lumturi, trishtim, habi, frike, mospelqim, nxehje ose asgje!

Duke kryer krahasimet, pane se lindoret perdorin me shume syte, ndersa perendimoret perdorin per te shprehur nje gjendje te caktuar syte dhe gojen.

Mimika e fytyres ka sekretet e saj dhe diferencat ne interpretim, ndaj shpesh krijohen edhe ‘ngaterresa’ per shkak te pozites gjeografike.

Top Channel