Studiuesit zbulojnë pandeminë më të madhe globale: 300 milionë fëmijë përballen me abuzim seksual në internet çdo vit

27/05/2024 09:25

Më shumë se 300 milionë fëmijë në vit janë viktima të abuzimit dhe shfrytëzimit seksual në internet, sugjeron një studim i ri që vlerëson shkallën globale të krizës.

Studiuesit në Universitetin e Edinburgut zbuluan se një në tetë, ose 12.6% e fëmijëve në botë kanë qenë viktima të të folurit, ndarjes dhe ekspozimit ndaj imazheve seksuale dhe videove jo-konsensuale vitin e kaluar.

Kjo arrin në rreth 302 milionë të rinj. Për më tepër, 12.5% ​​e fëmijëve në mbarë botën – 300 milionë – vlerësohet të kenë qenë subjekt gjatë vitit të kaluar ndaj nxitjeve në internet, të tilla si biseda seksuale të padëshiruara, duke përfshirë kërkesat për akte seksuale.

Veprat penale mund të marrin edhe formën e “shantazhit”, ku grabitqarët kërkojnë para nga viktimat për t’i mbajtur imazhet private.

Sondazhet zbuluan se 7% e meshkujve britanikë, ose 1.8 milionë, pranuan ofendimin në internet ndaj fëmijëve në një moment, sipas indeksit të ri global të iniciativës Childlight të universitetit, Into The Light.

Kjo është e barabartë me mbushjen e stadiumit Ëembley 20 herë më shumë.

“Kjo është në një shkallë marramendëse që vetëm në Mbretërinë e Bashkuar barazohet me formimin e një linje shkelësish meshkuj që mund të shtrihet nga Glasgou në Londër,” tha shefi ekzekutiv i Childlight, Paul Stanfield.

“Materiali i abuzimit të fëmijëve është aq i përhapur sa dosjet raportohen mesatarisht në organizatat mbikëqyrëse dhe policore një herë në sekondë. Kjo është një pandemi globale shëndetësore që ka mbetur e fshehur për një kohë të gjatë. Ndodh në çdo vend, po rritet në mënyrë eksponenciale dhe kërkon një përgjigje globale. Ne duhet të veprojmë urgjentisht dhe ta trajtojmë atë si një çështje të shëndetit publik që mund të parandalohet. Fëmijët nuk mund të presin.”

Nisma Childlight zbuloi gjithashtu se një në nëntë burra në SHBA, që është pothuajse 14 milionë, pranoi ofendim në internet ndaj fëmijëve, ndërsa 7.5% e burrave në Australi thanë të njëjtën gjë.

Hulumtimi zbuloi gjithashtu se shumë burra pranuan se do të kërkonin të kryenin ofendime seksuale fizike ndaj fëmijëve nëse mendonin se do të mbahej sekret.

Debi Fry, një profesore e mbrojtjes ndërkombëtare të fëmijëve në universitet, tha se çështja prek fëmijët “në çdo klasë, në çdo shkollë, në çdo vend”.

Ajo shtoi: Këto nuk janë imazhe të padëmshme, ato janë thellësisht të dëmshme dhe abuzimi vazhdon me çdo pamje dhe dështimin e heqjes së kësaj përmbajtje abuzive.

Top Channel