Në lajmet tragjike që kanë shkaktuar valë tronditëse në të gjithë internetin, influencuesja vegane Zhanna D’art ka ndërruar jetë.

Vdekja e saj është një kujtesë se sa thelbësore është ushqimi i ekuilibruar dhe sa të rrezikshme mund të jenë dietat kufizuese.

Kjo yll i mediave sociale ishte e re me një të ardhme të ndritur përpara, por dieta e saj ia bëri jetën e saj më të shkurtër seç duhej të ishte. Vdekja e D’art ka ngritur diskutime të rëndësishme nëse duhet të promovohen disa stile jetese diete pa ndërgjegjësimin për rreziqet që lidhen me to.

Kush është Zhanna D’art?

Zhanna D’art u ngrit shpejt në radhët e ndikuesve të ushqimit. Ajo ishte një avokate e pasionuar për veganizmin, duke shfaqur shpesh postime në lidhje me recetat me bazë bimore, angazhimin e saj ndaj të drejtave të kafshëve dhe vendimet etike të modës. Një e re e dhembshur që kujdesej për mjedisin, Zhanna mblodhi mijëra fansa të cilët i dëgjonin çdo fjalë.

Një rrugë e errët përpara

Shenjat shqetësuese u shfaqën ndërsa prania e saj në internet u rrit. Ndërsa ajo u përkushtua gjithnjë e më shumë ndaj veganizmit dhe ushqimit kufizues, ajo humbi një peshë shqetësuese. Shumë njerëz që shkojnë më tej në rrugën e ndjekjes së pastërtisë vegane e gjejnë veten në një situatë që duket shumë si një çrregullim i të ngrënit. Përtej humbjes së pashëndetshme në peshë, ushqimi kryesisht kufizues mund të jetë i dëmshëm për organet tona dhe ushqimin e përgjithshëm. Komentuesit dhe miqtë brenda komunitetit të saj shqetësoheshin se ajo po bëhej dukshëm e kequshqyer.

Vdekja e papritur e Zhanna D’art

Së fundmi Zhanna D’art ndërroi jetë pas disa trajtimeve për këmbët e fryra dhe nyjet limfatike. Gjatë kësaj periudhe, personazhi i famshëm i rrjeteve sociale dukej se ishte e uritur dhe dukej e rraskapitur. Nëna e saj pranoi se Zhanna kishte një “infeksion të ngjashëm me kolerën”. Edhe pse shumë ishin të vetëdijshëm për ushqimin e saj kufizues, komuniteti në internet ishte krejtësisht i tronditur. Si mund të vdesë dikush që i kushton gjithë jetën shëndetit pikërisht për shkak të atyre çështjeve të ushqyerjes?

Pavarësisht se sa fisnike janë qëllimet tuaja, një dietë e pabalancuar mund të jetë absolutisht e rrezikshme për jetën. Edhe pse është e mundur të jetosh në mënyrë etike si një vegan i shëndetshëm, kjo dietë duhet të menaxhohet dhe plotësohet me kujdes. Ata që nisin udhëtimin e veganizmit duhet të kuptojnë plotësisht se çfarë kërkohet nga ana ushqyese.

Pse zgjedhjet e painformuara dietike mund të jenë të rrezikshme

Megjithëse veganizmi është bërë një dietë mjaft e modës me kalimin e viteve dhe është një zgjedhje jetese miqësore me mjedisin, veganët duhet të planifikojnë me kujdes për të përmbushur kërkesat e tyre ushqyese. Mangësitë ushqyese mund të jenë rënia e tyre pa atë edukim. Në fakt, mund të jetë një çështje jete a vdekjeje, siç ishte për Zhanna D’art.

Edukimi në komunitetin vegan

Mbështetja është gjithçka, dhe kjo ngjarje shkatërruese është një thirrje për veprim për komunitetin vegan dhe ndikuesit vegan që të fillojnë t’i japin përparësi arsimit. Njohuria është fuqi dhe të sigurohesh që të gjithë të kenë njohuri mbi suplementet thelbësore, dietat e balancuara me bazë bimore dhe simptomat e kequshqyerjes është një formë mbrojtjeje. Duke i parë këto si çështje të ngutshme, ata mund të nxisin një komunitet që nuk bazohet vetëm në parime etike, por në parime ushqyese që mund të jenë fjalë për fjalë shpëtimtare.

FOTO GALERI
1/7

Top Channel