Elon Musk “thyen rekord” duke u cilësuar si njeriu që ka humbur një pasuri më të madhe se kushdo në histori

02/01/2023 18:00

Drejtori i Përgjithshëm i Tesla, SpaceX dhe Twitter ka një vlerë prej 137 miliardë dollarësh, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg , në vendin e dytë në listën e më të pasurve në botë pas kryetarit të LVMH, Bernard Arnault.

Por në kulmin e tij në nëntor 2021, pasuria neto e Musk ishte 340 miliardë dollarë.

Kjo e bën Musk njeriun e parë që humbet 200 miliardë dollarë pasuri, raportoi Bloomberg javën e kaluar.

Pjesa më e madhe e pasurisë së Musk është e lidhur në Tesla, aksionet e së cilës ranë 65% në vitin 2022 . Kërkesa për Tesla u dobësua pasi konkurrenca në automjetet elektrike nga prodhuesit e njohur të automjeteve u rrit vitin e kaluar. Kompania humbi objektivat e saj të rritjes dhe zvogëloi prodhimin në Kinë.

Në kulmin e saj, Tesla vlente më shumë se 12 prodhuesit më të mëdhenj të automjeteve në planet së bashku, pavarësisht se kishin një pjesë të shitjeve të tyre. Tesla e mbylli vitin me vlerë 386 miliardë dollarë, ende shumë më i madh se rivalët e saj të prodhuesve të automjeteve, por shumë më i vogël se titanët e teknologjisë – Apple, Microsoft, Google dhe Amazon me të cilët krahasohej një vit më parë.

Blerja e Twitter prej 44 miliardë dollarësh nga Musk nuk ka ndihmuar as aksionet e Tesla-s apo pasurinë personale të Musk. Musk, aksioneri më i madh i Tesla-s, ka shitur 23 miliardë dollarë aksione të Tesla-s që kur interesi i tij në Twitter u bë publik në prill.

Aksionet e Tesla-s mund të rimëkëmben dhe Musk mund të bëhet sërish personi më i pasur në botë. Por reputacioni i Musk si gjeni mori disa dëme serioze në vitin 2022, pothuajse po aq dëm sa pasuria e tij personale.

Top Channel