Suedia sot bëri një hap tjetër drejt normalizimit të jetës së përditshme të qytetarëve të saj, duke hequr nga 1 nëntori detyrimin për të testuar për koronavirusin për të gjithë personat e vaksinuar plotësisht, për personat që kanë kontraktuar kohët e fundit COVID-19 dhe fëmijët deri në moshën gjashtë vjeç.

Në konferencën e rregullt javore për shtyp të Institutit Suedez të Shëndetit Publik, u shpjegua se kategoritë e përmendura të qytetarëve thjesht duhet të qëndrojnë në shtëpi derisa të shërohen në rast simptomash. Ata mund të kthehen në punë, kolegje ose shkolla pa testuar, pasi një ditë nuk ka ethe, edhe nëse të gjitha simptomat e sëmundjes nuk janë ndalur.

“Për ata që nuk janë vaksinuar kundër COVID-19, ekziston ende një detyrim për t’u testuar në rast simptomash. E njëjta vlen edhe për kontaktet e personave të tillë, punonjësve të shtëpive të pleqve, punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe të gjithë udhëtarëve që hyjnë në Suedi nga kontinenti evropian”, shpjegoi Karin Tegmark Wisell, zëvendës epidemiologu kryesor i Shtetit Anders Tegnell.

Ky vendim është pasojë e përmirësimit të situatës epidemiologjike në Suedi, e cila, pavarësisht heqjes së të gjitha masave të mëparshme dy javë më parë, ka mbajtur një shkallë të ulët të infeksionit dhe vdekshmërisë nga COVID-19. Në dy javët e fundit, Suedia ka 81 infeksione koronavirus për 100.000 banorë, gjë që e vendos atë ndër dhjetë vendet evropiane me nivelet më të ulëta të infeksionit.

Shkalla tashmë e ulët e vdekshmërisë vazhdoi të binte edhe pas heqjes së masave epidemiologjike më 29 shtator. Sipas ECDC, në dy javët e fundit Suedia ka shkallën e pestë më të ulët të vdekshmërisë nga COVID-19 në Evropë, pas Islandës, Lihtenshtajnit, Luksemburgut dhe Holandës.

Sipas Universitetit Johns Hopkins, 14.922 njerëz kanë vdekur në Suedi që nga fillimi i pandemisë, me një normë vdekshmërie prej 145.08 për 100.000 banorë, duke e bërë Suedinë në vendin 46 në botë dhe e 28-ta në Evropë. Deri të enjten, Suedia kishte vaksinuar plotësisht gati 80 për qind të popullsisë mbi moshën 16 vjeç, dhe 84.4 për qind e qytetarëve kishin marrë të paktën një dozë të vaksinës COVID-19. Vaksinimi i fëmijëve të moshës 12 deri në 16-vjeç do të fillojë së shpejti, dhe të moshuarve dhe grupeve të cenueshme do t’u ofrohet një dozë e tretë.

Suedia aktualisht është duke vaksinuar qytetarët e saj kryesisht me doza Pfizer. Po kështu, certifikatat e COVID nuk përdoren brenda Suedisë, por kërkohen vetëm për udhëtime jashtë vendit.

Top Channel