Tre fitues për Nobelin e Ekonomisë, çmimi ndahet për studime në jetën reale

11/10/2021 14:24

Çmimi Nobel në Ekonomi për vitin 2021 iu dha të hënën ekonomistëve David Card, Joshua Angrist dhe Guido Imbens.

Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave shpjegon se Çmimi Nobel këtë vit është përqendruar në marrëdhëniet shkak-pasojë në tregun e punës dhe në marrëdhëniet që krijohen mes ngjarjeve.

Akademia sqaron se përmes “eksperimenteve natyrore” ata kanë kuptuar si lidhen politikat ekonomike me ngjarjet e tjera.

Eksperimentet natyrore përdorin situata të jetës reale për të kuptuar ndikimin në vendimet qeveritare.

Akademia tha se tre ekonomistët kishin “revolucionarizuar kërkimin empirik në shkencat ekonomike”.

Card është profesor i ekonomisë në Universitetin e Kalifornisë në Bërkli.

Angrist është profesor në Institutin Massachusetts për Teknologji në Kembrixh.

Imbens është profesor në Universitetin Stanford.

Çmimi vlen rreth 988 mijë Euro.

Në ndryshim nga çmimet e tjera Nobel, ai për ekonomi, nuk është krijuar me dëshirë të Alfred Nobelit, por nga Banka Qendrore e Suedisë, si kujtim për të më 1968.

Top Channel