Falë vaksinimit Norvegjia i rikthehet jetës normale

25/09/2021 03:46

Norvegjia do të heqë pothuajse të gjitha kufizimet e vendosura në mars 2020 kundër COVID-19, si pasojë e përparimit në vaksinim, njoftoi qeveria norvegjeze. “Kanë kaluar 561 ditë që kur ne prezantuam masat më të rënda të miratuara ndonjëherë në kohë paqeje, 561 ditë të cilat kanë kufizuar jetën tonë, siç besoj, askush nuk mund ta kishte imagjinuar më parë”, tha kryeministrja Erna Solberg në një konferencë për shtyp.

“Ka ardhur koha për t’u kthyer në jetën normale (…) Ka ardhur koha për të jetuar, të themi, siç bënim para se të na godiste pandemia”, shtoi ajo. Vendi skandinav filloi heqjen graduale të masave të tij shëndetësore para verës, ndërsa gjendja shëndetësore u përmirësua, por në mënyrë të përsëritur ka shtyrë normalizimin e plotë.

Që nga ora 16:00 (14:00 pasdite GMT) sot, numri i personave që marrin pjesë në ngjarje publike dhe private nuk do të kufizohet më, rregulli i njehsorit të distancës do të hiqet, si edhe kufizimet e pakta ende në fuqi në bare dhe restorante.

Shtrëngimet e duarve tani do të jenë gjithashtu të mundshme. Gjithashtu, nuk ka më kufizime për hyrjen në territorin norvegjez për banorët e Zonës Ekonomike Evropiane (ZEE), Zonës Shengen, Britanisë së Madhe dhe Zvicrës. Rekomandimi zyrtar për të shmangur udhëtimet jashtë vendit, që vlen për shumë vende, do të zhduket më 1 tetor.

Ndër kufizimet shumë të rralla, që do të mbeten, do të jetë detyrimi për t’u karantinuar në rast të një testi pozitiv të COVID-19, nën ndëshkimin e një gjobë. Mbajtja e maskës në transportin publik mund të rekomandohet ose të jetë e detyrueshme në vend “nëse është e nevojshme”. Sipas qeverisë, këto njoftime të reja bëhen të mundshme nga përparimi në vaksinim: 90,6 për qind e popullsisë së rritur norvegjeze ka marrë të paktën një dozë të vaksinave kundër COVID-19 deri më tani.

Top Channel