Studimi i ri: Malet e Plutonit të mbuluara me metan të ngrirë, jo me akull

21/10/2020 15:22

Plutoni, dikur një planet në buzë të Sistemit Diellor, gjithmonë ka tërhequr vëmendjen e astronomëve, veçanërisht pasi NASA bëri foto mahnitëse dhe të bukura të këtij trupi qiellor në vitin 2015.

Këto fotografi janë studiuar në detaje për vite me radhë, por ende nuk janë zbuluar të gjitha sekretet për Plutonin, të cilit Ceres “i mori” statusin e planetit. Në një studim të botuar në “Nature Communications”, studiuesit shpjeguan pse proceset e veçanta atmosferike janë përgjegjëse për majat e ngrira në malet në Pluton. Sidoqoftë, sipas shkencëtarëve, bora është më shumë metan i ngrirë që është grumbulluar në majat e maleve në Pluton, sesa reshjet nga “hapësira sipër”.

“Plutoni është i mbuluar me “depozita “të shumta metani, ose nitratesh të holluar ose metani të pasuruar me akull … Origjina e këtyre depozitave mbeti një enigmë. Këtu raportojmë se ato janë të përbëra nga akull metani”, shkruajnë studiuesit.

Ata besojnë se këto depozitime janë formuar nga kondensimi i metanit në majat e malit, në vend se nga reshjet siç i njohim në Tokë. Atje ata ngrinë dhe krijuan një përvojë të ngjashme estetike si ajo që kemi kur shikojmë malet e mbuluara me borë në planetin tonë. Por shkencëtarët pyesin, si është e mundur e gjithë kjo kur temperatura absolute e ngrirjes në Pluton është 204,4 gradë Celsius nën zero?

Një gjë e tillë ndodh pasi atmosfera e Plutonit është krejtësisht e kundërt me Tokën kur bëhet fjalë për shpërndarjen e nxehtësisë. Zonat më të ngrohta në Tokë janë afër sipërfaqes dhe sa më lart të ngjiteni, aq më e ulët është temperatura.

Në Plutoni, ndodh krejt e kundërta: Kur Dielli është më larg, në fakt, ai ngroh më shumë pjesë të atmosferës më shumë sesa sipërfaqen. Përqendrimi më i lartë i metanit është në lartësitë e tij më të mëdha, dhe kur bie në kontakt me majat e ngrira, ai kondensohet dhe ngrin, duke krijuar përshtypjen e majave të ngrira të maleve.

Ato sigurisht që duken të tilla, por sigurisht se nuk do të argëtoheshit atje aq shumë sa, për shembull, në Alpe.

Top Channel