I vdiq burri. Familja e tij i rruan kokën dhe e detyron të zhvishet gruan para varrit

27/03/2020 13:07

Për shumë vite, dyqani i rrobave të Rozës ishte destinacioni i zgjedhjes për gratë Lagos në kërkim të një veshje të re për një festë apo rast.

Ajo udhëtoi rregullisht në qendrat e tekstilit në Turqi për të marrë pëlhura me cilësi të lartë për klientët e saj dhe fëmijët e saj ndihmuan në biznesin familjar në ditë të ngarkuara gjatë festimeve të dhjetorit.

Dyqani i vogël në Oshodi – në zemër të qytetit të ngjeshur të Nigerisë – bëri një tregti të lulëzuar deri sa tragjedia personale goditi biznesmenin në 2015.

Mjekët diagnostikuan burrin e Rozës me dështim kronik të veshkave që përfundimisht çoi në vdekjen e tij dy vjet më vonë, në moshën 55 vjeç.

Por sfida financiare me të cilën ajo u përball gjatë kujdesit për burrin e saj të sëmurë ishte pak pas asaj që ajo që hasi pas vdekjes së tij në 2017-ën.

Pas varrosjes së tij në Nigerinë Jugore, Rose thotë se ishte e detyruar nga vjehrra e saj të nënshtronte një seri ritualesh që përfshinin rruajtjen e kokës, dhe zhveshjen pranë varrit të burrit të saj.

Kur ajo fillimisht refuzoi, Rose thotë se ata i thanë asaj që ajo dhe fëmijët e saj do të dëboheshin nga komuniteti lokal në Delta State, ku burri i saj duhej të varrosej.

“Asnjëherë nuk kam dashur ta kaloj atë proces, por kur i pyeta ata nëse nuk e bëj këtë, ata thanë se [refuzimi i saj] do të thotë që unë vrava burrin tim,” tha ajo, duke folur për CNN.

Në pjesë të Nigerisë jugore, të vejat si Rozë i nënshtrohen një sërë praktikash pasi burri i tyre vdes. Ato mund të mbahen në izolim për javë të tëra dhe të privohen nga ushqimi.

Ato konsiderohen si “të papastra” dhe kanë nevojë për rituale pastrimi që mund të përfshijnë rruajtjen e flokëve dhe detyrimin e tyre të martohen me një burrë të lidhur me burrin e tyre të ndjerë, sipas grupeve dhe studiuesve të të drejtave të grave.

Në disa raste kur burri ka vdekur i ri, gruaja nganjëherë bëhet e dyshuar për vdekjen e tij dhe ajo mund të detyrohet të pijë ujin e përdorur në banjën e kufomës së tij për të vërtetuar pafajësinë e saj, sipas studiuesve në një letër 2015 botuar nga Gazeta Ndërkombëtare e Shkencave Humane dhe Sociale.

Ata që refuzojnë akuzohen shpesh për vrasjen e burrave të tyre dhe dëbohen nga komunitetet e tyre.

Top Channel