SHBA merr një vendim historik, sa i përket aplikimeve për azil

12/06/2018 05:45

Prokurori i Përgjithshëm i SHBA ka refuzuar një aplikim për azil nga një grua e El Salvadorit, e cila u rrah dhe u përdhunua nga ish-bashkëshorti i saj.

Atë që mund të quhet si një vendim historik, Jeff Sessions e argumentoi duke thënë se një viktimë e abuzimit familjar ose dhunës së bandave nuk kualifikohet domosdoshmërisht për azil në SHBA.

Zyrtari më i lartë amerikan i ligjit tha se “statuti i azilit nuk është një statut i përgjithshëm i vështirësive” dhe se emigrantët po shfrytëzonin sistemin.

Aktivistët thonë se masa do të ndikojë në dhjetëra mijëra aplikime për azil, në Shtetet e Bashkuara, që janë të kësaj natyre.

“Në përgjithësi, pretendimet nga të huajt që kanë të bëjnë me dhunën në familje ose dhunën e bandave, të kryera nga aktorët joqeveritarë, nuk do të kualifikohen për azil”, shkroi Sesioni në vendimin e tij.

“Fakti i thjeshtë se një vend mund të ketë probleme në mënyrë efektive për të kontrolluar krime të caktuara – siç është dhuna në familje apo dhuna e bandave, ose që disa popullata kanë më shumë gjasa të jenë viktima të krimit, nuk mund të jetë kusht që të kërkohet azil në SHBA.

Top Channel