Doni të lini duhanin? Shumë mirë, por kujdes…

13/12/2016 00:00

Një studim ka treguar se të lësh duhanin mund t’ju shëndoshë.

Pirja e duhanit ul konsumin tuaj të kalorive, mesatarisht 152 kalori në një vakt, duke ndikuar në oreksin e hormoneve. Kjo është arsyeja pse ndalimi i pirjes së duhanit është i lidhur shpesh me shtim në peshë.

Është vlerësuar se ndërprerja e duhanit është e lidhur me një rritje në peshë mesatarisht prej 10 kilogramë në 5 vjet. Por, deri më sot ka pak studime që janë përpjekur të kuptojnë se cila është lidhja midis pirjes së duhanit dhe kontrollit të peshës.

Për të sqaruar mekanizmat themelorë, studiuesit amerikanë kryen një eksperiment të dyfishtë: në fazën e parë, pjesëmarrësit duhet të përmbaheshin nga pirja e duhanit për një ditë, në të dytën ata mund të pinin duhan. Në të dy rastet, pjesëmarrësit u lejuan që të hanin sa të donin.

Mesatarisht, kaloritë u reduktuan në 152 kur vullnetarët kishin pirë cigare para se të hanin.

Top Channel