Motrat binjake që gjetën suksesin në Londër

27/03/2014 00:00

“Kur isha fëmijë dëshiroja të largohesha nga Shqipëria për një fëmijëri më të bukur. Tashmë e rritur kuptoj se mërgimi më vodhi fëmijrinë, edhe vërtet vitet më të bukura të jetës i kujtoj pikërisht në Patos. Është e vërtetë, shpeshherë na mungonte uji edhe shpesherë dritat, shpesherë nuk kishim mundësitë të blinim ushqimet e shtrenjta, mirëpo tek ai vend i vogël unë gjeta botën më të bukur, më të dashur, më të ngrohtë”.

Argita dhe Detina jane dy motrat binjake qe se bashku me familjen e tyre u zhvendosen ne Londer per nje jetese me te mire dhe per me shume mundesi ne te ardhmen e tyre.

Perpjekjet per t’u bere dikushi ne jete fillojne qe ne klasen e pare, kur donin te merrnin vleresimet  maksimale.

Megjithate periudha me e veshtire ka qene fillimi i adoleshences,  racizmi… ne shkolle i ofendonin duke i quajtur sllovakë, duke i thënë te largoheshin andej nga kishin ardhur.

Tregojne se fëmijria e tyre mbaroi ne moshën 13-vjeçare kur filluan te merreshin me “problemet e të rriturve”. Ne ate periudhe filluan te punonin si kamariere në një hotel spanjoll.

Megjithate, familja nuk u ndal para asgjeje. Vajzat perfaqesojne sot Shqiperine ne 2 prej universiteteve me te famshme. Jane duke ndjekur post-doktoraturen, Argita ne University College London dhe Detina ne Harvard.

Japin mesim dhe zhvillojne eksperimente te ndryshme te rendesishme ne fushen e mjekesise molekulare.

Aktualisht, Detina po perpiqet te zbuloje funksionin e nje proteine qe quhet kofilin. Perfundimi me sukses i ketij eksperimenti do te shenonte nje hap perpara te shkences boterore ne lidhje me kancerin.

Kurse Argita ne te ardhmen eshte e interesuar të zbulojë mekanizmat se si stresi e vendos shëndetin e njeriut në rrezik, nderkohe qe vetem pak jave me pare ka publikuar nje reviste shkencore.

Top Channel