Panairi i veprave moderne/ Art Basel u hap me 285 galeri nga 40 vende

17/06/2024 15:39

Art Basel, panairi më i madh dhe më prestigjioz në botë për veprat moderne dhe bashkëkohore, u hap për publikun të enjten në Bazel të Zvicrës, me 285 galeri nga 40 vende dhe territore që ekspozojnë veprat e tyre më të mira, nga pionierët modernë të fillimit të shekullit të 20-të deri te artistë në zhvillim.

Kuruar këtë vit nga Stefanie Hessler, drejtoreshë e Institutit Zviceran të Nju Jorkut, është konceptuar si një ekspozitë e vetme, gjarpëruese rreth temave të transformimit dhe qarkullimit në tregti, globalizim dhe ekologji.

Disa nga ekspozimet më të spikatura të këtij viti janë;

Projekti “Portreti i brendshëm” i artistit mediatik Refik Anadol. Ai përdor mjete të avancuara të AI dhe sensorë neuroshkencor për të kapur përgjigjet emocionale dhe njohëse të udhëtarëve në avion, që fluturojnë për herë të parë.

Instalacioni i Jean Dubuffet, ndodhet në qendër të prezantimit të panairit të galerisë. Ai është i përbërë nga një stol i ulët, gjarpërues, i instaluar poshtë dy fluturave fluturuese. Duke i ftuar vizitorët të ulen dhe të reflektojnë, kjo skulpturë me rëndësi historike përmbys arkitekturën tradicionale të stendës së panairit të artit.

I porositur nga Koleksioni i Arteve UBS, instalacioni site specifik përbëhet nga qëndisje që reflektojnë mbi konceptin e kohës në lidhje me sfidat me të cilat

përballen gratë. Duke theksuar mungesën e kohës përmes një zeje shumë kohë si qëndisja, artistja i referohet përvojës femërore, veçanërisht pasi qëndisja është konsideruar historikisht punë e grave.

‘Kur dielli largohet ne pikturojmë qiellin’ nga artisti nga Kosova Petrit Halilaj.

E dukshme gjatë ditës dhe e ndriçuar gjatë natës, kjo plejadë kërcimi shndërron simbolet e errëta të rënies historike në thirrje rrezatuese dhe poetike për shpresë kolektive drejt së ardhmes. Nga dashamirët e kulturës deri te klientët e njohur të artit, Art Basel është destinacioni që i jep më shumë vlerë galerive, artistëve dhe partnerëve kulturorë.

Top Channel