E pamundur të blesh shtëpi! Njihuni me qytetet më të shtrenjta në botë, zbuloni arsyet

14/06/2024 14:02

Gjatë dy dekadave të fundit në shumë vende, jo më pak në Shtetet e Bashkuara, është bërë shumë më e vështirë të blesh një shtëpi.

Por një raport i ri përmbledh ndjenjën e shumë blerësve të mundshëm të shtëpive duke krijuar një kategori që etiketon disa qytete të mëdha si “të pamundura të përballueshme”.

Qytetet e SHBA në Bregun Perëndimor dhe Haëaii zunë pesë nga 10 vendet më të papërballueshme, sipas raportit vjetor Demografik Ndërkombëtar për përballueshmërinë e banesave, i cili ka ndjekur çmimet e shtëpive për 20 vjet.

Ndoshta çuditërisht, qytetet më të shtrenjta të SHBA-së për të blerë shtëpi janë në Kaliforni, ku San Jose, Los Angeles, San Francisko dhe San Diego kanë hyrë të gjithë në top 10.

Kryeqyteti Havai i Honolulu-s vlerëson gjithashtu një përmendje në vendin e gjashtë të 94 tregjeve kryesore të anketuara në tetë vende.

Australia është i vetmi vend tjetër përveç SHBA-së që dominon listën e “pamundshme të papërballueshme”, të udhëhequr nga Sydney dhe qytetet jugore të Melburnit në Victoria dhe Adelaide në Australinë e Jugut.

Por në krye të renditjes globale është Hong Kongu, qendra kompakte financiare aziatike e njohur për apartamentet e tij të vogla dhe qiratë e larta. Veçanërisht, është i vetmi treg kinez i mbuluar në raport.

Një hyrje e rregullt në tabelat “më të shtrenjta”, Hong Kongu ka normën më të ulët të pronësisë së banesave nga të gjitha qytetet e anketuara, me vetëm 51%, krahasuar me rivalin e tij aziatik Singapori, ku pronësia e shtëpisë arrin në 89% për shkak të angazhimit të gjatë dekadash të qeverisë për banesat publike.

Hong Kongu mund të jetë qyteti më pak i përballueshëm në mbarë botën, por blerësit e mundshëm të shtëpive mund të inkurajohen të dinë se nuk është aq i papërballueshëm sa dikur.

Çmimet e shtëpive ranë gjatë pandemisë në vitin 2020, kur qeveria mbylli kufijtë e qytetit dhe vendosi një politikë zero-Covid – kjo është në krye të ligjeve të reja të sigurisë kombëtare që kanë pasur një efekt drithërues në qytet.

10 qytetet “pamundësisht të papërballueshme” në botë janë:

-Hong Kongu

-Sydney

-Vankuverin

-San Jose

-Los Angjelos

-Honolulu

-Melburni

-San Francisko/Adelaide

-San Diego

-Toronto

Top Channel