Një grua e vrarë çdo katër ditë/ Kundër dhunës ndaj grave, australianët në protestë

28/04/2024 13:45

Protesta masive po zhvillohen në Australi, për shkak të dhunës së përhapur ndaj grave.

Demonstruesit duan që dhuna me bazë gjinore të shpallet një emergjencë kombëtare dhe të vendosen ligje më të rrepta për ta ndaluar atë.

Kryeministri Anthony Albanese tha se çështja ishte një krizë kombëtare. Në Australi, një grua është vrarë mesatarisht çdo katër ditë deri më tani këtë vit.

“Ne duam opsione alternative të raportimit për të mbijetuarit e viktimave që t’i lejojnë ata të zotërojnë historitë e tyre dhe të zotërojnë udhëtimin e tyre të shërimit dhe raportimit. Dhe ne duam që qeveria të pranojë se ky është një veprim urgjent dhe të ndërmarrë veprime të menjëhershme”, tha organizatorja Martina Ferrara.

Vrasjet e fundit e kanë vënë këtë çështje përsëri në qendër të vëmendjes.

Në fillim të këtij muaji, një burrë vrau me thikë gjashtë persona në një qendër tregtare të Sidneit. Pesë nga viktimat ishin gra dhe policia po shqyrton nëse ato ishin objektivi.

Në total, 27 gra janë vrarë në 119 ditët e para të vitit 2024, sipas të dhënave të përpiluara nga grupi i fushatës Destroy the Joint.

Top Channel