Shtëpia e Bardhë: Irani është bashkëpunëtor në sulmin e Hamasit, por nuk ka prova specifike për mbështetjen e tij

10/10/2023 23:03

Irani është “bashkëpunëtor, në një kuptim të gjerë”, në sulmin e Hamasit ndaj Izraelit, nuk ka asnjë inteligjencë që tregon se Teherani ka ofruar mbështetje në mënyrë specifike për sulmin e paprecedentë, tha të martën këshilltari i sigurisë kombëtare të Shtëpisë së Bardhë, Jake Sullivan.

“Ne kemi thënë që në fillim se Irani është bashkëpunëtor në një kuptim të gjerë, sepse ata kanë siguruar pjesën e luanit të financimit për krahun ushtarak të Hamasit, ata kanë ofruar trajnime, kanë ofruar aftësi, kanë ofruar mbështetje dhe ata kanë pasur angazhime dhe kontakt me Hamasin gjatë shumëviteve dhe vitesh, dhe e gjithë kjo ka luajtur një rol në kontributin në atë që kemi parë”, tha Sullivan. “Tani, sa i përket pyetjes nëse Irani e dinte paraprakisht për këtë sulm apo ndihmoi në planifikimin apo drejtimin e këtij sulmi, ne nuk kemi konfirmim për këtë, për momentin që jam duke qëndruar këtu në podium”. 

Sullivan u tha gazetarëve se administrata ishte e angazhuar me homologët e saj izraelitë për të parë nëse ka ndonjë informacion të mëtejshëm për këtë.

“Por, ndërsa unë qëndroj këtu sot, ndërkohë që Irani luan këtë rol të gjerë, këtë rol të qëndrueshëm, të thellë dhe të errët në ofrimin e gjithë kësaj mbështetjeje dhe aftësish për Hamasin, në lidhje me këtë sulm të veçantë të tmerrshëm më 7 tetor, ne aktualisht nuk e kemi atë informacion”, tha ai.

Top Channel