‘Një botë që ngrohet me shpejtësi’/ Tetë vitet e fundit ishin tetë vitet më të nxehta

10/01/2023 17:48

Tetë vitet e fundit kanë qenë tetë vitet më të ngrohta në rekord pasi përqendrimi në rritje i gazeve që bllokojnë nxehtësinë në atmosferë i shtyn temperaturat globale drejt një pike kthese të rrezikshme , tregon një raport i ri.

Një analizë nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të Bashkimit Evropian, Copernicus, i publikuar të martën, tha se viti 2022 ishte viti i pestë më i ngrohtë për planetin që nga fillimi i regjistrimeve. Ai gjithashtu raportoi se Evropa regjistroi verën e saj më të ngrohtë vitin e kaluar dhe vitin e dytë më të ngrohtë në përgjithësi, tejkaluar vetëm në vitin 2020.

Copernicus e përshkroi vitin 2022 si “një vit me ekstreme klimatike ” që solli valë të nxehti rekord në Evropë , përmbytje vdekjeprurëse në Pakistan , përmbytje ekstreme të përhapura në Australi dhe që pa Detin Antarktik të arrijë shtrirjen minimale të tij më të ulët në rekord.

Raporti thoshte se temperatura mesatare vjetore arriti 1.2 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale, duke shënuar vitin e tetë me radhë të temperaturave të paktën 1 gradë mbi periudhën e referencës 1850-1900.

Sipas Marrëveshjes së Parisit të vitit 2015, shumica e vendeve ranë dakord të kufizojnë ngrohjen nën 2 gradë mbi nivelet para-industriale, por mundësisht në 1.5 gradë.

Paneli Ndërqeveritar i OKB-së për Ndryshimet Klimatike (IPCC) identifikoi pikën 1.5 gradë si një prag kyç dhe tha se shkelja e tij do të rriste në mënyrë dramatike rrezikun e ngjarjeve ekstreme të motit dhe ndryshimeve të pakthyeshme.

Top Channel