Një asteroid rreth 1.2 km i gjerë u zbulua duke lëvizur përgjatë orbitës së Tokës dhe mund të qëndrojë pranë planetit tonë për të paktën 4.000 vjet të tjera  thonë shkencëtarët, por nuk do të përbëjë sipas tyre, asnjë rrezik.  

Duke përdorur vëzhgimet nga teleskopët në Kili, Arizona dhe Ishujt Kanarie, studiuesit dhanë përshkrimin më gjithëpërfshirës të asteroidit të pagëzuar si 2020 XL5, i cili u diktua për herë të parë vetëm përpara dy vjetësh. Ata konfirmuan se ai është një prej dy të ashtëquajturve asteroid Trojanë, që udhëtojnë si bashkëshoqërues me Tokën.

“2020 XL5, që ne arritëm ta pikasim vetëm në dhjetor të 2020-tës, mund të ketë filluar të tërhiqet nga forca e gravitetit të Tokës diku rreth 500 apo 1000 vjet më parë. Por është i parrezikshëm për planetin”, tha Toni Santana-Ros, shkencëtar i Universitetit Alicantes.

Asteroidet trojanë mund të jenë endacakë në sistemin diellor – siç duket të jetë rasti edhe i trupit qiellor që i është afruar Tokës, ose materiale të mbetura nga formimi i planetit të tyre.

Ata futen në kurth nga mbërthimi gravitacional planetar dhe më pas rrotullohen rreth diellit në të njëjtën rrugë me atë të planetit që i ka tërhequr. Ky duket të jetë i ashtuquajturi asteroid i tipit C – një nga llojet më të zakonshme në sistemin diellor. Ata kanë përgjithësisht ngjyrë të errët dhe përmbajnë shumë karbon së bashku me shkëmbinj dhe minerale.

Top Channel