SHBA lëshon pasaportën e parë me përcaktimin e gjinisë ‘X’ për komunitetin LGBTQ

27/10/2021 16:59

SHBA ka lëshuar pasaportën e saj të parë me një përcaktim gjinor “X” – një hap historik në njohjen e të drejtave të njerëzve që nuk identifikohen si meshkuj apo femra – dhe pret që të jetë në gjendje të ofrojë opsionin më gjerësisht vitin e ardhshëm, tha të mërkurën Departamenti i Shtetit.

E dërguara speciale diplomatike e SHBA-së për të drejtat e LGBTQ-së, Jessica Stern, i quajti lëvizjet historike dhe festive, duke thënë se ato i sjellin vendimet e qeverisë në përputhje me “realitetin e jetuar” se ekziston një spektër më i gjerë i karakteristikave të seksit njerëzor sesa pasqyrohet në dy të mëparshmet.

“Kur një person merr dokumente identiteti që pasqyrojnë identitetin e tij të vërtetë, ai jeton me dinjitet dhe respekt më të madh,” tha Stern.

Departamenti nuk bëri të ditur se kujt i është dhënë pasaporta.

Një zyrtar i departamentit nuk pranoi të thoshte nëse ishte për Dana Zzyym, një banore interseksuale e Kolorados, e cila ka qenë në një betejë ligjore me departamentin që nga viti 2015, duke thënë se departamenti zakonisht nuk diskuton aplikimet për pasaporta individuale për shkak të shqetësimeve të privatësisë.

Top Channel