Londra, kryeqyteti europian i obezitetit

25/11/2011 12:50

Obeziteti është shndërruar në një problem botëror, ndërsa rritja e standartit të jetesës ka shndërruar sëmundjet kardiovaskulare në shkakun kryesor të vdekjeve në vendet e zhvilluara në shekullin XXI.

Megjithatë, ka një kryeqytet europian të obezitetit, i cili quhet Londër. Britania e Madhe, në tërësinë e saj, është shteti që vuan më shumë nga dhjami i tepërt.

Një studim për parametrat shëndetësore të qytetarëve të Bashkimit Europian zbuloi se 24% e femrave britanike mbi 18 vjeç janë obeze, ndërsa përsa i përket seksit tjetër, 22% e meshkujve e vendosin vendin në pozicionin e dytë midis 27 vendeve antare.

Me tetë milion banorë, kryeqyteti britanik është strehë e pothuajse dy milion obezëve, më shumë se kudo tjetër në Europë dhe një parajsë e vërtetë për të gjithë rrjetet ndërkombëtare të restoranteve.

Në Gjermani, rreth 15% e popullsisë konsiderohet obeze, shifër që vjen duke u reduktuar në 12,7% në Francë dhe 9,3% në Itali. Ish-Republikat Sovjetike të Letonisë dhe Estonisë janë shtetet e tjera pas Britanisë që kanë probleme serioze me dhjamin.

Rumania është shteti antar me më pak probleme të mbipeshës, duke i figuruar në vendin e fundit si për meshkujt dhe për femrat obeze.

Renditja e obezitetit në BE tek femrat
Britania e Madhe    23,9% e popullsisë
Malta                    21,1%
Letonia                 20,9%
…………………
Bullgaria               11,3%
Italia                      9,3%
Rumania                   8%


Renditja e obezitetit në BE tek meshkujt

Malta                    24,7%
Britania e Madhe    22,1%
Hungaria               21,4%
………………….
Bullgaria               11,6%
Italia                    11,3%
Rumania                 7,6%
 

Top Channel