Oqean në Mars para 3 miliardë vitesh

14/06/2010 11:10

Tre miliardë vjet më parë Marsi nuk do të quhej “planeti i kuq” por do të ngjante me një binjak të Tokës pasi 1/3-at e sipërfaqes të tij e mbulonte oqeani.

Ky zbulim është bërë nga shkencëtari italian Gaetano Di Achille, i cili bashkë me kolegët e Universitetit të Kalifornisë kanë ilustruar sipërfaqen e planetit në një pamje të punuar në kompjuter dhe të publikuar në revistën Nature Geoscience.

Gjatë 20 viteve të fundit, hipoteza e ekzistencës së oqeanit marsian është konfirmuar dhe hedhur poshtë disa herë, por ky studim i afrohet shumë së vërtetës pasi janë përdorur të dhëna të ndryshme të marra nga NASA.

52 shtretërit e lumenjve të identifikuar në sipërfaqe gjenden në të njejtën lartësi dhe dizenjojnë kufijtë e oqeanit. Kështu, mendohet se oqeani ka zënë 36 % të sipërfaqes së planetit me 124 milionë metër kub ujë, ose krahasuar më Tokën sa 1/10 e oqeaneve në planetin tonë.   

Top Channel