Shumë gjëra në botë janë kaq komplekse saqë ne duhet të vazhdojmë t’i studiojmë ato për të kuptuar se si funksionojnë.

Trupi ynë është një prej tyre. Shkenca ka shpenzuar dekada duke mësuar gjëra të reja për ne, dhe ne ende nuk dimë gjithçka. Më poshtë janë disa fakte që mund t’ju habisin që ndoshta nuk i dini për trupin e njeriut.

1. Si të dalloni nëse jeni të dehidratuar

Ulja e lëngjeve mund të shkaktojë turgor të lëkurës ose dehidratim, dhe humbja e lëngjeve mund të shkaktohet nga të vjella dhe diarre. Kontrolli për turgor mund të bëhet duke shtypur lëkurën midis 2 gishtave. Kontrollet bëhen shpesh edhe në pjesën e poshtme të krahut ose barkut. Pas kapjes për pak kohë, lëkura lirohet. Lëkura normale kthehet shpejt në formën e saj origjinale. Duhet më shumë kohë që lëkura të rikuperohet në pozicionin e saj origjinal nëse jeni të dehidratuar.

2. Prodhimi i qelizave

Trupat tanë vazhdimisht punojnë dhe prodhojnë qeliza të reja. Ne zëvendësojmë mbi 330 miliardë qeliza në ditë, sipas Ron Sender dhe Ron Milo të Institutit të Shkencave Ëeizmann në Izrael. Me atë ritëm, trupi juaj po krijon më shumë se 3.8 milionë qeliza të reja çdo sekondë. Deri në kohën që të përfundoni leximin e këtij paragrafi, do të keni krijuar rreth 75 milionë qeliza të reja. Shumica e tyre janë qeliza gjaku, të ndjekura nga qelizat e zorrëve.

3. Vrapimi në distanca të gjata

Ne, njerëzit, nuk jemi më të shpejtë, as nuk kemi vizionin më të mirë nga të gjitha kafshët, por ka 2 gjëra që i bëjmë më mirë se çdo krijesë tjetër në Tokë. Gjëja e parë është se ne jemi më të zgjuarit, por e dyta dhe gjëja më befasuese është se ne mund të kalojmë çdo kafshë. Falë trupave tanë pa gëzof dhe gjëndrave të djersës, njerëzit kanë një sistem të shkëlqyer ftohjeje dhe qëndrimi ynë drejt është i shkëlqyer për vrapim.

4. Forca e kockave

Kocka e njeriut është rreth 5 herë më e fortë se çeliku. Krahasuar me një copë metali me të njëjtën madhësi, shufra do të jetë 3-5 herë më e rëndë. Kjo është për shkak se metali është më i dendur se kocka. Kocka e njeriut është rreth 4 herë më e fortë se betoni me të njëjtën peshë. 1 inç kub (16 cm kub) kockë mund të transportojë deri në 5 kamionçina të zakonshme ose rreth 19,000 lb (8,6 ton).

5. Ne jemi kryesisht ujë

Uji është thelbësor për jetën. Disa kafshë përbëhen deri në 90% H2O, por trupi ynë përmban më pak se kaq. Një grua e rritur ka rreth 55%, ndërsa një burrë i rritur ka deri në 60%. Foshnjat dhe fëmijët përbëhen nga më shumë ujë se të rriturit. Individët me më shumë inde yndyrore kanë më pak ujë sesa individët me më pak inde yndyrore. Shumica e ujit në trup mund të gjendet në mushkëri, muskuj dhe veshka.

6. Muskuli më i fortë

Muskuli më i madh në trupin tonë është gluteus maximus, dhe shumica prej nesh mendojnë se është më i forti, por kjo nuk është e vërtetë. Nofulla jonë ka forcën më të madhe nga të gjitha. Kjo për shkak të vendosjes interesante të muskujve dhe faktit që ata janë të pozicionuar për të vepruar si një lloj arrëthyesi. Forca mesatare e kafshimit të mashkullit është 85.98 lb (39 kg), ndërsa forca mesatare e kafshimit të femrave është 48.50 lb (22 kg).

7. Erë kujtese

Nëse keni nuhatur ndonjëherë diçka dhe ju ka kthyer në kohë, ky nuk është një iluzion. Rezulton se ne mund ta mbajmë mend aromën mjaft mirë për shkak të anatomisë së trurit. Era që vjen fillimisht përpunohet nga llamba e nuhatjes brenda hundës, e cila është e lidhur me pjesën e trurit përgjegjëse për emocionet dhe kujtimet.

8. Supershikim

Syri i njeriut është një organ kompleks që na ndihmon të shohim botën. Por mund të jetë më i fuqishëm se sa mendojmë. Disa shkencëtarë bënë një test për të zbuluar se sa larg mund të dallojmë dritën e qirinjve. Rezulton se distanca maksimale që mund të shohim është 2.6 km, që është mjaft mbresëlënëse duke pasur parasysh sa e vogël është drita e qirinjve.

Top Channel