Bie ‘miti’ se veshjet e bardha të mbajnë freskët. Studiuesit: Rrobat e zeza dhe të lirshme janë më efektive

03/08/2023 22:45

Ndërsa bota vazhdon të përballet me valët ekstreme të të nxehtit, të cilat po bëhen gjithnjë e më të nxehta falë ndryshimeve klimatike, veshja është një komponent jetik në mënyrën se si ne mund të qëndrojmë freskët.

Studiuesit kanë zbuluar se duke veshur rroba të përshtatshme, është e mundur që temperatura të rritet me 2 gradë C.

Pra, çfarë duhet të vishni për të qëndruar freskët?

Ngjyra dhe dizajni

Kur bëhet fjalë për ngjyrën, shumica e njerëzve veshin të bardhë në verë – sepse e bardha reflekton rrezet e diellit, në vend që të thithë dritën si e zeza.

Megjithatë, kjo teori bëhet pak më e ndërlikuar kur fillojmë të flasim për trashësinë dhe përshtatjen e veshjeve, sepse nxehtësia nuk vjen vetëm nga dielli, por vjen edhe nga trupi ynë. Kur kjo nxehtësi nga trupat tanë godet veshjen e bardhë, ajo reflektohet përsëri tek ne.

Në vitin 1980, një studim se pse beduinët – një popull autokton, që banojnë në rajonet e shkretëtirës në gadishullin Arabik, Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut – veshin rroba të zeza në shkretëtirë, zbuloi se ekspozimi ndaj nxehtësisë ishte i njëjtë nëse anëtarët e fiseve vishnin të zeza ose rroba të bardha.

Si është e mundur?

Pëlhurat me ngjyrë të zezë janë një radiator më i mirë i nxehtësisë – që do të thotë se thithin nxehtësinë që buron nga trupi – kështu që kjo mund të luajë gjithashtu një rol në ftohjen e trupit tuaj. Sekreti i beduinëve është veshja e rrobave të zeza të lirshme, veçanërisht nëse fryn erë.

Pra, përshtatja e veshjes është në fakt më e rëndësishme se ngjyra. Megjithatë, nëse do të vishni veshje të ngushta, atëherë qëndroni me të bardhën.

Për sa i përket veshjeve, është më mirë të keni një material që lejon avujt e ujit të kalojnë në mënyrë që të mos bllokojë avullimin e djersës.

Pambuku dhe poliesteri thithin dhe pasqyrojnë shumicën e infra të kuqes që i godet – gati 99% – që do të thotë se ato shpesh duken të bardha në imazhet infra të kuqe. Por këto materiale lejojnë gjithashtu  30-40%  të dritës së dukshme të kalojë. Ky kombinim mund të shkaktojë që trupi të ngrohet më shpejt, sipas studiuesve në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts. Kjo ndodh sepse drita e dukshme që hyn mund të gjenerojë nxehtësi që më pas nuk mund të shpëtojë si rrezatim infra të kuq i gjeneruar nga trupi.

Por mekanizmi tjetër ftohës i trupit – djersitja – luan gjithashtu një rol. Pambuku thith lagështinë, por nuk thahet shpejt, kështu që nëse jeni duke djersitur shumë, rrobat tuaja do të mbeten të lagura, duke i bërë ato më pak të rehatshme. Liri përdoret gjerësisht për shkak të fibrave të mëdha, por si pambuku thahet ngadalë.

Najloni dhe poliesteri përdoren në shumicën e veshjeve aktive pasi thithin lagështinë dhe thahen shpejt – por ruajnë erën.  Megjithatë, fibrat sintetike si najloni dhe poliesteri mund të ndjehen të pakëndshme kur lagen.

Top Channel