Në thellësitë e errëta dhe me baltë të lumit Derwent të Tasmanisë në Australi, një lloj peshku i pazakontë mund të gjendet duke ecur – jo duke notuar – përgjatë shtratit të lumit. 

Peshku me duar, i cili lëviz duke përdorur krahët që duken si duar, fshihet në thellësitë e errëta.

Ngjyra e tij kremoze dhe njollat ​​kafe të errët ose portokalli përzihen me dyshemenë me rërë, duke e bërë peshkun të vështirë për t’u dalluar dhe akoma më të vështirë për t’u fotografuar. Kjo, së bashku me faktin se speciet janë të rrezikuara në mënyrë kritike, me më pak se 3,000 që mendohet të kenë mbetur në natyrë.

Por fotografi francez Nicolas Remy ishte i vendosur ta shihte vetë peshkun e pakapshëm. Në vitin 2022, ai udhëtoi nga baza e tij në Sydney në shtetin më të ftohtë të Australisë dhe u zhyt në ujërat e Derwent, të cilat ishin 11 gradë Celsius të ftohtë.

Një orë më vonë, ai vuri re peshkun e parë, por me shpërthimin e blicit të kamerës së tij ai u zhduk. Gjithçka që fotografia kishte kapur ishte një re balte. Remy e kuptoi se do t’i duhej të përmirësonte teknikën e tij për këtë specie dhe kaloi tre ditë rresht dhe gjithsej nëntë orë nën ujë.

Përfundimisht, pasi zotëroi një teknikë të veçantë noti me rrokullisjet e tij që nuk nxisnin baltën, dhe duke përdorur një lloj tjetër pajisjeje ndriçimi që krijoi një qendër të ngushtë të vëmendjes, Remy bëri fotografinë e tij – një pamje nga afër të peshkut karizmatik, me “duart” e tij. Fotografia fitoi vendin e parë në kategorinë e ujërave të ftohtë të konkursit Underwater Photography Guide’s Ocean Art 2022 .

Remy shpreson se fotografitë e tij do të ndihmojnë për të ndriçuar këtë specie të rrallë që shumica e njerëzve e njohin – dhe kujdesen – pak për të. Duke përdorur fotografinë në stilin e portretit, ai dëshiron të krijojë një lidhje emocionale me peshkun me duar, duke i shtyrë njerëzit të angazhohen në ruajtjen e “peshqve me pamje shumë të çuditshme”.

FOTO GALERI
1/4

Top Channel