Një grup i organizuar kriminal që trafikonte shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar është dënuar në Gjykatën e Kurorës Snaresbrook.

Sipas policisë metropolitane londienze së cilës i referohet Top Channel, shtatë pjesëtarët e grupit të cilët ndihmonin shqiptarët që të kalonin kufirin në mënyrë ilegale përmes kamionëve, janë lënë në burg.

Detektivët nga Komanda e Specializuar e Krimit të Met thanë se ata komplotuan për trafikimin e emigrantëve të paligjshëm në Britani nga 1 janari 2021 deri më 15 maj 2021.

Detektivi Steve Willis, nga Komanda Speciale e Krimit të Met, tha:  Si ekip, ne e njohëm këtë krim dhe punuam së bashku për të identifikuar legjislacionin e saktë të sapo futur për të na mundësuar të akuzojmë këta burra. Ky rast nxjerr në pah frontin e bashkuar të zbatimit të ligjit. Nga gushti i vitit 2020, detektivët nisën hetimet në Southgate Enfield dhe zonat në Anglinë Juglindore, së bashku me Wellingborough në Lincolnshire. Kjo pasoi mbledhjen e inteligjencës në partneritet me Ekipin e Lagjeve të Sigurta që hetonte fermat e kanabisit nëpër Brent të Londrës.

Ata hynin me kamionë mallrash me regjistrime rumune që hynin në Britani nëpërmjet Dunkirk-ut në Dover, ndërsa shqiptarët fshiheshin në kamionë. Këto automjete më pas ndalonin në Anglinë Juglindore dhe takonin një person të lidhur me OCG. Shqiptarët më pas udhëtonin me përfaqësuesin e OCG-së dhe shkonin në zonën e Southgate.

Chris Foster, Zëvendës Drejtor nga Njësia e Hetimit Kriminal dhe Financiar të Home Office, tha: Ky grup i krimit të organizuar është tani pas hekurave falë punës midis Home Office dhe Policisë Metropolitane. Ne do të vazhdojmë të punojmë ngushtë me partnerët tanë të policisë për të penguar bandat e kontrabandës me njerëz dhe për të siguruar që ata që abuzojnë me ligjet tona të përballen me pasojat e krimeve të tyre.

Dimitraki Nika, 35 vjeç (31.7.87) shtetas grek nga Newsholme Drive, Enfield, u dënua me katër vite burgim, pasi priste burrat që vinin ilegalisht.

Arlin Leka, 29 vjeç (1.5.94) shtetas shqiptar i Ashfield Parade, Southgate u deklarua fajtor rregullonte kalimet në Britani dhe priste burrat. Atij iu gjetën 13,000 £ dhe u dënua me gjashtë vite burg.

Doru-Emil moldavan, 32 vjeç (8.7.90) një shtetas rumun me adresë të panjohur u deklarua fajtor për pjesën e tij në komplot si shofer kamioni, si dhe për posedimin e pasurisë kriminale, përkatësisht 9,980 £. Ai u dënua me 20 muaj burgim.

Katër anëtarë të tjerë të OCG u shpallën fajtorë si bashkëpunëtorë, pasi lejuan hyrjen e shqiptarëve në mënyrë ilegale drejt Britanisë.

Ata janë: Kristian Agolli, 35 (4.1.88) nga Dudrich Mews, Enfield u shpall fajtor dhe u dënua me tre vjet e tre muaj burgim;

Aldis Cseplye, 33 (26.1.90) nga Pembroke Road, Hornsey u shpall fajtor dhe u dënua me dy vjet e nëntë muaj burgim;

Sorin Holerca, 40 (9.10.81] nga High Street, Swanscombe, u shpall fajtor u dënua me katër vjet e gjashtë muaj burgim;

Jozef Szekely, 33 (13.3.90) rumun në një adresë të panjohur u shpall fajtor për komplot nga ana e tij si shofer kamioni dhe u dënua me dy vjet burgim.

 “Ky ishte një hetim shumë kompleks dhe i zgjatur, i cili nuk do të ishte i mundur pa mbështetjen e Policisë së Lincolnshire dhe partnerëve tanë në Ministrinë e Brendshme. Hetimi përdori një mori teknikash të ndryshme hetimi në dispozicionin tonë dhe ka çmontuar një rrjet kriminal që çonte në mënyrë të paligjshme të rinjtë shqiptarë në Britaninë e Madhe”, shtoi DC Willis.

Një burrë që udhëtoi ilegalisht në Britabi u arrestua gjithashtu më 15 maj 2021 si pjesë e hetimit. Ai u dënua, pasi u deklarua fajtor për hyrjen në Britani në kundërshtim me një urdhër dëbimi. Mësohet se shqiptarët i paguanin grupit nga 20,000 deri në 24,000 £ për të udhëtuar në Mbretërinë e Bashkuar.

FOTO GALERI
1/11
Dimitraki Nika

Top Channel