Imazhet e reja të sipërfaqes së diellit të kapura nga një teleskop i fuqishëm diellor me bazë tokësore kanë zbuluar njollat ​​e diellit dhe karakteristika të tjera në detaje të paprecedentë.

Tetë imazhet, të publikuara më 19 maj , janë marrë duke përdorur teleskopin diellor Daniel K. Inouye të Fondacionit Kombëtar të Shkencës , një teleskop 4 metra i vendosur në ishullin Maui në Hawaii.

Megjithëse  dielli po bëhet gjithnjë e më aktiv ndërsa maksimumi diellor i korrikut 2025 – kulmi i ciklit 11-vjeçar të diellit – afrohet, fotot tregojnë aspektet më të qeta të sipërfaqes diellore.

Njollat ​​e ftohta dhe të errëta të diellit mbulojnë fotosferën ose sipërfaqen e diellit ku fusha magnetike është e fortë dhe ato mund të jenë sa madhësia e Tokës ose më e madhe. Grupet e njollave diellore janë shkaku i shpërthimeve diellore dhe nxjerrjeve të masës koronale – kur plazma dhe një pjesë e fushës magnetike shkëputen nga atmosfera e jashtme e diellit, ose korona, dhe rrjedhin nëpër sistemin diellor.

Ky imazh i përbërë i Diellit përfshin të dhëna me rreze X me energji të lartë nga grupi i teleskopëve spektroskopikë bërthamorë të NASA-s (NuSTAR) të paraqitura në ngjyrë blu;  Të dhënat e rrezeve X me energji më të ulët nga teleskopi me rreze X (XRT) në misionin Hinode të Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore të shfaqura me ngjyrë të gjelbër;  dhe drita ultravjollcë e zbuluar nga Asambleja e Imazheve Atmosferike (AIA) në Observatorin Dinamik Diellor të NASA-s (SDO) e treguar me të kuqe.

Këto shpërthime energjike nga dielli mund të ndikojnë në komunikimet e bazuara në satelitin e Tokës.

Struktura të imta dhe të detajuara, duke përfshirë pikat e ndezura që ekzistojnë aty ku fusha magnetike është më e forta, mund të shihen në njollat ​​e errëta të diellit. Fijet e ndritshme që rrjedhin nga fusha magnetike e quajtur filamente penumbrale, të cilat transportojnë nxehtësinë, rrethojnë njollën diellore.

Ky imazh zbulon strukturat e imëta të një njolle dielli në fotosferë. Brenda zonës së errët, qendrore të ombrës së njollës diellore, shihen pika të ndritshme në shkallë të vogël, të njohura si pika ombrale. Strukturat e zgjatura që rrethojnë ombrën janë të dukshme si fije me kokë të shndritshme të njohura si filamente penumbrale. Umbra: E errët, rajoni qendror i një njolle dielli ku fusha magnetike është më e fortë. Penumbra: Rajoni më i shndritshëm dhe rrethues i ombrës së një njolle dielli karakterizohet nga struktura filamentare të ndritshme.

Një imazh tjetër tregon një njollë dielli që ka humbur pjesën më të madhe të zonës së saj më të shndritshme, rrethuese ose gjysëm, e cila duket se po kalbet. Studiuesit besojnë se fragmentet e mbetura mund të jenë pika përfundimtare në evolucionin e një njolle dielli, përpara se të zhduket.

Një njollë dielli është e identifikueshme nga ombra e saj e errët, qendrore dhe penumbra rrethuese e strukturës filamentare. Një vështrim më i afërt zbulon praninë e fragmenteve ombrale aty pranë -- në thelb, një njollë dielli që ka humbur gjysmënumbrën e saj. Këto fragmente ishin më parë një pjesë e njollës diellore fqinje, duke sugjeruar se kjo mund të jetë "faza e fundit" e evolucionit të një njolle diellore. Ndërsa ky imazh tregon praninë e fragmenteve ombrale, është jashtëzakonisht e rrallë të kapet procesi i formimit ose kalbjes së një gjysëmmbreje. Umbra: E errët, rajoni qendror i një njolle dielli ku fusha magnetike është më e fortë. Penumbra: Rajoni më i shndritshëm dhe rrethues i ombrës së një njolle dielli karakterizohet nga struktura filamentare të ndritshme.

Teleskopi Diellor Inouye gjithashtu hodhi poshtë “ura të lehta”, veçori të ndritshme diellore që përfshijnë rajonin më të errët të një njolle dielli. Këto struktura komplekse mund të ndryshojnë në pamje, por shkencëtarët mendojnë se urat e lehta mund të sinjalizojnë se një njollë dielli është gati të kalbet. Vëzhgimet e ardhshme mund të ofrojnë më shumë të dhëna për formimin e urave të lehta dhe rëndësinë e tyre.

Një shembull i detajuar i një ure të lehtë që kalon ombrën e një njolle dielli. Në këtë foto, prania e qelizave të konvekcionit që rrethojnë njollën diellore është gjithashtu e dukshme. Materiali i nxehtë diellor (plazma) ngrihet në qendrat e ndritshme të këtyre "qelizave" përreth, ftohet dhe më pas zhytet nën sipërfaqe në korsi të errëta në një proces të njohur si konvekcion. Imazhi i detajuar tregon urën komplekse të dritës dhe strukturat e qelizave konvektive në Diell

Imazhet e marra gjatë vitit të kaluar ishin ndër disa nga vëzhgimet e para duke përdorur teleskopin diellor më të madh dhe më të fuqishëm në botë gjatë fazës së vënies në punë, sipas Fondacionit Kombëtar të Shkencës. Aktualisht, teleskopi është duke u ngritur në kapacitetet e tij të plota operacionale, sipas agjencisë.

Shkencëtarët shpresojnë se aftësitë e teleskopit do t’i lejojnë ata t’u përgjigjen pyetjeve kryesore rreth diellit, duke përfshirë origjinën e stuhive diellore, si dhe të zhbllokojnë kompleksitetin e fushës së tij magnetike.

Teleskopi ishte projektuar për të bërë matje të vazhdueshme të fushave magnetike në koronën e diellit dhe për të ofruar imazhe të atmosferës diellore si kurrë më parë. Krahasuar me aftësitë imazherike të observatorëve të tjerë, Inouye mund të kapë veçori diellore tre herë më të vogla.

Të dhënat diellore nga teleskopi diellor Inouye, si dhe dy misione të bazuara në hapësirë, të quajtura  Solar Orbiter dhe Parker Solar Probe , mund të ndihmojnë në zbulimin e disa prej mistereve të qëndrueshme të diellit – të gjitha duke ofruar pamje mahnitëse të yllit tonë në një dritë të re.

Top Channel