Rregullatorët në Itali lëshuan një ndalim të përkohshëm të ChatGPT të premten, për shkak të shqetësimeve të privatësisë dhe thanë se kishin hapur një hetim se si OpenAI, kompania amerikane që qëndron pas chatbot-it popullor, përdor të dhënat.

Agjencia italiane për mbrojtjen e të dhënave tha se përdoruesve u mungonte informacioni për mbledhjen e të dhënave të tyre dhe se një shkelje në ChatGPT ishte raportuar më 20 mars.

“Duket se nuk ka asnjë bazë ligjore që mbështet mbledhjen dhe përpunimin masiv të të dhënave personale për të ‘trajnuar’ algoritmet mbi të cilat mbështetet platforma,” tha agjencia.

Rregullatori italian shprehu gjithashtu shqetësime për mungesën e verifikimit të moshës për përdoruesit e ChatGPT. Ai argumentoi se kjo “i ekspozon fëmijët ndaj marrjes së përgjigjeve që janë absolutisht të papërshtatshme për moshën dhe vetëdijen e tyre”. Platforma supozohet të jetë për përdoruesit mbi 13 vjeç, theksoi ai.

Agjencia për mbrojtjen e të dhënave tha se OpenAI do të ndalohet të përpunojë të dhënat e përdoruesve italianë derisa të “respektojë rregulloren e privatësisë”. OpenAI i është dhënë 20 ditë për të komunikuar masat që do të marrë për të respektuar rregullat e Italisë për të dhënat. Përndryshe, ajo mund të përballet me një dënim deri në 20 milionë euro, ose deri në 4% të xhiros së saj vjetore globale.

Që nga publikimi i tij publik katër muaj më parë, ChatGPT është bërë një fenomen global, duke grumbulluar miliona përdorues të impresionuar me aftësinë e tij për të krijuar përmbajtje të shkruar bindëse, duke përfshirë ese akademike, plane biznesi dhe tregime të shkurtra. Por shqetësimet janë shfaqur edhe në lidhje me përhapjen e shpejtë të tij dhe çfarë do të thotë përdorimi në shkallë të gjerë i mjeteve të tilla për shoqërinë, duke ushtruar presion mbi rregullatorët në mbarë botën për të vepruar.

Top Channel