Kur filluan të vishen njerëzit? Zbulimi në Gjermani ofron të dhëna të ralla

05/01/2023 17:16

Arkeologët në Gjermani kanë zbuluar disa nga provat më të hershme të përdorimit të veshjeve, me shenja të prera të zbuluara në një putrën e një ariu ku  sugjerojnë se kafshët parahistorike ua kanë hequr lëkurën për leshin e tyre rreth 300,000 vjet më parë.

Zbulimi në Schöningen, Gjermania veriore, është emocionues sepse pavarësisht nga përshkrimet e burrave dhe grave të shpellave të mbështjellë me gëzof,  shumë pak dihet me të vërtetë se si njerëzit e hershëm i mbijetuan dimrave të ashpër.

Leshi, lëkura dhe materialet e tjera organike zakonisht nuk ruhen më shumë se 100,000 vjet, që do të thotë se provat e drejtpërdrejta të veshjeve parahistorike janë të pakta.

Arinjtë e shpellës ishin kafshë të mëdha, që u zhdukën rreth 25,000 vjet më parë. Gëzofi i tyre ka qime të gjata që formojnë një shtresë mbrojtëse të ajrosur dhe qime të shkurtra e të dendura që ofrojnë izolim të mirë, pra ishin të përshtatshme për të bërë veshje, sipas studimit të botuar në Journal Of Human Evolution.

Gjilpërat nuk u shfaqën në të dhënat arkeologjike deri rreth 45,000 vjet më parë.

Top Channel