Zbulim i ri në sistemin tonë diellor/ Këto dy planetë janë të përbërë nga uji

18/12/2022 13:56

Dy planetë të largët mund të përbëhen nga uji , sipas hulumtimit të kryer duke përdorur teleskopët Hubble dhe Spitzer të NASA-s.

Të ashtuquajturat “botë ujore” janë 218 vite dritë larg në yjësinë Lyra, thotë NASA.

“Ata janë ndryshe nga çdo planet i gjetur në sistemin tonë diellor”, tha agjencia.

Një ekip hulumtues i udhëhequr nga Caroline Piaulet, një studente doktorature në Institutin për Kërkime mbi Ekzoplanetët e Universitetit të Montrealit, përdori teleskopët hapësinorë të NASA-s Hubble dhe Spitzer për të vëzhguar sistemin planetar të largët.

Studiuesit gjithashtu zbuluan prova për një planet të katërt që nuk ishte përshkruar më parë.

Kur ata i krahasuan planetët me modelet, ata zbuluan se një pjesë e konsiderueshme e vëllimit të tyre -duhet të përbëhet nga materiale që janë më të lehta se shkëmbi, por më të rëndë se hidrogjeni ose heliumi.

“Më parë menduam se planetët që ishin pak më të mëdhenj se Toka ishin topa të mëdhenj metali dhe shkëmbi, si versionet e shkallëzuara të Tokës, dhe kjo është arsyeja pse i quajtëm super-Tokë”, tha Björn Benneke, bashkëautori i studimit dhe profesor i astrofizikës në Universitetin e Montrealit, në publikim.

“Megjithatë, ne kemi treguar tani se këta dy planetë, Kepler-138c dhe d, janë mjaft të ndryshëm në natyrë dhe se një pjesë e madhe e të gjithë vëllimit të tyre ka të ngjarë të përbëhet nga uji”, shtoi ai.

Sipas NASA-s, temperaturat e larta në këta planetë nënkuptojnë se ato mund të jenë të mbështjellë në një atmosferë avulli.

“Botët urjore” janë jashtë zonës së banueshme të yllit të tyre – zona në të cilën temperaturat lejojnë ujin e lëngshëm në sipërfaqen e një planeti shkëmbor, duke mbështetur potencialisht jetën. Por planeti i ri i përshkruar nga studiuesit, Kepler 138-e, bie në atë zonë të drejtë, sipas publikimit.

Top Channel