Mori pushtetin në vitin 1979, presidenti më jetëgjatë në botë fiton mandatin e gjashtë

27/11/2022 18:33

Presidenti më jetëgjatë në botë ka fituar mandatin e gjashtë në Guinenë Ekuatoriale, duke vazhduar të kryesojë regjimin e tij autoritar.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, 80 vjeç, siguroi pothuajse 95% të votave, njoftuan zyrtarët gjashtë ditë pas votimit.

“Rezultatet na dhanë përsëri të drejtë,” tha Zëvendës-Presidenti Teodoro Nguema Obiang Mangue, djali i presidentit.

Presidenti Obiang ka një kontroll të fortë në kombin qendror të Afrikës së pasur me naftë, me anëtarë të familjes në role kyçe të qeverisë.

Ai mori pushtetin në vitin 1979 pas një pushtimi ushtarak dhe u ka mbijetuar disa përpjekjeve për grusht shteti. Pas marrjes së detyrës nga paraardhësi dhe xhaxhai i tij, Francisco Macias Nguema, ai bëri disa reforma, por ruajti kontrollin absolut të Nguema mbi kombin.

Opozita politike pengohet nga mungesa e një shtypi të lirë, pasi të gjitha mediat elektronike ose janë në pronësi të plotë të qeverisë, ose të kontrolluara nga aleatët e saj.

Mendohet se presidenti Obiang, i cili më parë ka mohuar akuzat për shkelje të të drejtave të njeriut dhe manipulim të zgjedhjeve, synon të përdorë mandatin e tij të gjashtë për të pastruar reputacionin e tij ndërkombëtar.

Në shtator, qeveria hoqi dënimin me vdekje, një veprim i cili u vlerësua pozitiv nga Kombet e Bashkuara.
Grupet e të drejtave të njeriut i kanë etiketuar dy presidentët e vendit, Francisco Macias Nguema dhe Teodoro Obiang Nguema, si disa nga abuzuesit më të këqij të të drejtave në Afrikë.

Top Channel