Amasia, superkontinenti i ri që do të krijohet ndërsa oqeani Paqësor mbyllet!

10/10/2022 22:49

Oqeani Paqësor po mbyllet në vetvete dhe do të formojë një superkontinent të ri të quajtur Amasia, sipas shkencëtarëve.

Ekspertët në Australi thonë se Oqeani Paqësor ngadalë por vazhdimisht po bëhet më i vogël. Ndërsa kjo ndodh, pllakat tektonike mbi të cilat mbështetet Amerika shtyhen drejt perëndimit.

Në një moment, edhe pse jo për 200 ose 300 milion vjet, masat tokësore të Tokës do të bashkohen me Amerikën dhe Azinë duke u përplasur për të krijuar një superkontinent të ri: Amasia.

Duke përdorur simulimet e superkompjuterëve, shkencëtarët në Universitetin Curtin në Perth, Australi, llogaritën se do të formohej një superkontinent i ri.

“Superkontinentet e njohura të Tokës besohet se janë formuar në mënyra shumë të ndryshme”, shkruajnë shkencëtarët në National Science Review.

Një raport i vitit 2012 në Science tha se të dhënat gjeologjike “zbulojnë se në rreth 2 miliardë vitet e fundit, ka pasur tre superkontinente”.

Superkontinenti më i vjetër i njohur, Nuna, u bashkua rreth 1.8 miliardë vjet më parë. Tjetra, Rodinia, ekzistonte rreth 1 miliard vjet më parë, dhe më e fundit, Pangaea, u bashkua rreth 300 milion vjet më parë.

Top Channel