Keni dëgjuar ndonjëherë për sinestezinë?

Sinestezia është një fenomen në të cilin stimulimi i një shqise çon në përvoja të pavullnetshme në shfaqjen e një shqise tjetër.

Këto perceptime ndryshojnë nga njëri person në tjetrin.

Në një formë të zakonshme të sinestezisë, e njohur si sintestezi ngjyra-grafike, shkronjat ose numrat perceptohen si ngjyra.

Dihet pak nga ana shkencore se si zhvillohet sinestezia. Është zbuluar se sinestezia zhvillohet që gjatë fëmijërisë kur ata përfshihen intensivisht me koncepte abstrakte për herë të parë.

Kjo hipotezë, e referuar si hipoteza semantike e vakumit,  mund të shpjegojë pse format më të zakonshme të sinestezisë janë grafikë dhe ngjyra, sekuenca hapësinore dhe format e numrave.

Këto janë zakonisht konceptet e para abstrakte që sistemet arsimore kërkojnë që fëmijët të mësojnë.

Shumë vështirësi janë hasur në përcaktimin e duhur të sinestezisë. Shumë dukuri  janë përfshirë në termin sinestezi , dhe në shumë raste terminologjia ekziston të jetë e pasaktë. Një term më i saktë por më pak i zakonshëm mund të jetë idestezia.

Rasti më i hershëm i regjistruar i sinestezisë i atribuohet akademikut dhe filozofit të Universitetit të Oksfordit, John Locke, i cili, në vitin 1690, bëri një raport për një të verbër, i cili tha se përjetoi ngjyrën e kuqe kur dëgjoi tingullin e një borie.

Megjithatë, ka mosmarrëveshje nëse Locke përshkroi një shembull aktual të sinestezisë apo po përdorte një metaforë.

Emërtimi i parë mjekësor erdhi nga mjeku gjerman Georg Tobias Ludwig Sachs në vitin 1812.

Termi vjen nga greqishtja e lashtë σύν syn , “së bashku”, dhe αἴσθησις aisthēsis , “ndjesi”.

Personat me sinestezi shpesh mund ta “shohin” muzikën si ngjyra kur e dëgjojnë atë dhe “të shijojnë” pjesë si “të rrumbullakëta” kur hanë ushqime.

Sinestezia mund të na mësojë shumë për perceptimin tonë individual të botës përreth nesh dhe se si pikëpamja jonë për realitetin është një përvojë subjektive.

Disa njerëz dëgjojnë ngjyrat, nuhasin shijet ose shohin forma të bazuara në temperaturë.

Sinestezia, norma;e apo patologji?

Sinestezia edhe pse jashtëzakonisht e pazakontë, është mjaft e zakonshme. Sipas disa studiuesve, numri maksimal i sinestetëve është 4 përqind.

Kjo do të thotë se nga njëqind njerëz mes nesh, katër dhe një në 25  mund të kenë sinestezi në një formë ose në një tjetër.

Sinestezia mund të jetë një simptomë e një çrregullimi neurologjik, por në vetvete nuk është një patologji.

Sipas informacioneve, sinestezia mungon si në listën e sëmundjeve të listuara në botimin e fundit të Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve (ICD-10), ashtu edhe në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-IV), dryshe nga klaustrofobia, ulçera në stomak ose depresioni.

Nuk ka asnjë provë në histori që shkrimtari Vladimir Nabokov, fizikanti Richard Feynman, kompozitorët Franz Liszt, Jean Sibelius dhe Olivier Messiaen u ankuan për ndjesitë e tyre të pazakonta ose kërkuan ndihmë mjekësore për to.

Psikiatri zviceran Eugen Bleuler, i cili pasuroi shkencën e tij, dhe njëkohësisht mbarë komunitetin botëror, me konceptet e “autizmit” dhe “skizofrenisë”, kishte sinestezi me ngjyrë dhe grafika.

Sidoqoftë, ai kurrë nuk i vuri tiparet e perceptimit të tij – të cilat ai vetë i quajti ndjesi dytësore  në një nivel me objektet kryesore të kërkimit të tij.

Një studim i thellë dhe sistematik i kësaj depozite do të ndihmojë për të hedhur dritë mbi të kuptuarit tonë të lidhjes midis të menduarit abstrakt dhe sferës sensuale.

Nga kush studiohet sinestezia?

Sinestesia në botë studiohet nga rreth njëqind psikologë dhe neurofiziologë dhe një mori specialistësh në gjuhësi, dizajn, kritikë letrare, kritikë arti, si dhe shkencëtarë të fushave të tjera.

Secili zgjedh perspektivën dhe shtrirjen e tij të fenomenit dhe, duke përdorur metodat e natyrshme në shkencë  ose drejtimin e tij, përpiqet të kuptojë rezultatin e përshtypjeve sinestetike, mënyrën se si është projektuar një vepër arti, imazhet sensuale të një shkrimtari ose poeti, perceptimi i kombinimeve të ngjyrës, ndriçimit dhe vëllimit, dhe dukurive të ngjashme.

Top Channel