Krijuesi i hipotezës së Gaias, James Lovelock ndërron jetë në ditëlindjen e 103-të

27/07/2022 17:21

Krijuesi i hipotezës Gaia, James Lovelock, ka ndërruar jetë në ditën e ditëlindjes së tij të 103-të.

Shkencëtari formuloi teorinë e tij gjatë viteve 1960. Ai vdiq në shtëpi i rrethuar nga të dashurit, tha familja e tij.

Sipas hipotezës Gaia,  organizmat e gjallë të ndërveprojnë me mjedisin e tyre inorganik në Tokë për të formuar një sistem kompleks sinergjik dhe vetërregullues  që ndihmon në ruajtjen dhe përjetësimin e kushteve për jetë në planet.

Hipoteza u formulua nga kimisti James Lovelock  dhe u bashkëzhvillua nga mikrobiologu Lynn Margulis në vitet 1970.

Lovelock e quajti idenë Gaia , nisur nga emri i perëndeshës primordiale që personifikoi Tokën në mitologjinë greke .

Në vitin 2006, Shoqëria Gjeologjike e Londrës i dha Lovelock Medaljen Wollaston  për punën e tij mbi hipotezën Gaia.

Temat që lidhen me hipotezën përfshijnë se si biosfera dhe evolulioni i organizmave ndikojnë në stabilitetin e temperaturës globale , kripësinë e ujit të detit , nivelet e oksigjenit atmosferik , mirëmbajtjen e një hidrosfere me ujë të lëngshëm dhe variabla të tjerë mjedisorë që ndikojnë në banueshmërinë e Tokës .

Hipoteza Gaia fillimisht u kritikua si kundër parimeve të seleksionimit natyror , por përmirësimet e mëvonshme e përafruan hipotezën e Gaias me ide nga fusha të tilla si shkenca e sistemit të Tokës , biogjeokimia dhe ekologjia e sistemeve .

Megjithatë, hipoteza Gaia vazhdon të krijojë debate dhe sot shumë shkencëtarë mendojnë se ajo është mbështetur pak.

Top Channel