Çfarë e shpjegon këtë shpërthim të papritur në pasurinë relative dhe fuqinë teknologjike? Çfarë ndodh nëse ngadalësohet, ose ngec? 

Dhe nëse po, a mund të bëjmë diçka për këtë? Këto janë pyetjet kyçe të “studimeve të progresit”, një fushë akademike dhe lëvizje intelektuale e vetëquajtur e sapolindur, e cila synon të zbërthejë shkaqet e përparimit njerëzor për ta avancuar më mirë atë.

I themeluar nga një ekonomist me ndikim dhe një sipërmarrës miliarder, ky komunitet tenton të përcaktojë përparimin në aspektin e avancimit shkencor ose teknologjik dhe rritjes ekonomike – dhe për këtë arsye idetë dhe besimet e tyre nuk janë pa kritikë. Pra, çfarë beson lëvizja e studimeve të progresit dhe çfarë duan të shohin të ndodhë në të ardhmen?

Një nga mënyrat e para për të kuptuar lëvizjen e studimeve të progresit është të kuptosh frikën e saj.

Gjatë viteve të fundit, një numër studiuesish dhe ekonomistësh kanë ngritur shqetësime se përparimi shkencor dhe teknologjik mund të ngadalësohet, gjë që ata shqetësohen se do të shkaktojë stanjacion të rritjes ekonomike.

Për të qenë më afër kësaj, Gordon i fton lexuesit e tij të reflektojnë mbi shkallën e përparimit midis mesit të fundit të shekullit të 20-të dhe viteve 2020.

Imagjinoni pas atij gjumit të parë si një amerikan tipik, ju morët një gjumë të dytën në vitin 1940, duke u zgjuar në vitet 2020. Frigoriferi juaj tani ka një ngrirës dhe mikrovala juaj e re ju lejon të ringrohni ushqimet tuaja.

Ka shumë më tepër gjasa të zotëroni një makinë tani, dhe është më e sigurt dhe më e lehtë për të udhëtuar. Ju keni një kompjuter, TV dhe smartphone. Këto janë shpikje mbresëlënëse, dhe disa duken si magji, por me kalimin e kohës, ti e kupton se standardet e jetesës nuk janë transformuar aq shumë sa kur u zgjove në vitin 1940.

Gordon pretendon se ndryshimet marramendëse në SHBA të viteve 1870-1970 u ndërtuan mbi risi transformuese, të njëhershme, dhe për këtë arsye amerikanët nuk mund të presin që nivele të ngjashme të rritjes të kthehen shpejt.

Gjëja e jashtëzakonshme është “jo se rritja po ngadalësohet, por se ishte kaq e shpejtë për kaq shumë kohë”, shkruan ai.

Sipas Gordonit, ky ngadalësim nuk është faji i askujt: Rritja amerikane u ngadalësua pas vitit 1970 jo sepse shpikësit kishin humbur shkëndijën e tyre ose nuk kishin ide të reja, por sepse elementët bazë të një standardi modern të jetesës ishin arritur tashmë. përgjatë kaq shumë dimensioneve.

Gordon bazohet në frikën e bërë të famshme nga ekonomisti Tyler Cowen në librin e tij të vitit 2011. Cowen argumenton në mënyrë të ngjashme se SHBA-ja hëngri pjesën më të madhe të “frutit të bekuar”” që mundësoi rritje të qëndrueshme të të ardhurave mesatare amerikane dhe se vendi nuk mund të presë të rritet si më parë.

Pra, a janë zhdukur të gjitha ‘frutat’? A po bëhen më të vështira për t’u gjetur “idetë”?

Një ekip ekonomistësh nga Stanford dhe MIT shtruan pikërisht këtë pyetje në një punim të vitit 2020 .

Ata zbuluan se përpjekjet për kërkimin dhe zhvillimin janë rritur ndjeshëm, ndërsa produktiviteti për studiues ka rënë. Me fjalë të tjera, ne po marrim më pak për kohën dhe paratë tona.  Shumë më pak. Në analizën e tij të punimit, MacAskill vlerëson se çdo dyfishim i avancimit teknologjik kërkon katër herë më shumë përpjekje kërkimore sesa dyfishimi i mëparshëm.

A po bëhen më të vështira për t’u gjetur “idetë”?

Pse? Disa nga komuniteti i progresit tregojnë për burokracitë e financimit, të cilat hanë gati gjysmën e kohës së studiuesve dhe krijojnë stimuj perverse .

Kjo mund të shpjegojë një pjesë të rënies, por autorët zbuluan se produktiviteti i kërkimit në SHBA ka rënë më shumë se 40 herë që prej vitit 1930.

A është e besueshme që financimi shkencor i SHBA-së është bërë shumë më pak efikas?

Në vend të kësaj, autorët favorizojnë argumentet  e Gordon dhe Cowen: Ne kemi gjetur zbulimet e thjeshta dhe tani kemi bërë më shumë përpjekje për atë që ka mbetur. Për shembull, krahasoni njohuritë që Albert Ajnshtajni bëri si nëpunës patentash, ose që Marie Curie i hapi në një laborator rudimentar, me megaprojektet shumë miliarda dollarësh si Përplasësi i Madh i Hadronit ose Teleskopi Hapësinor James Webb .

Ne e kemi kompensuar pjesërisht këtë rënie duke rritur përqindjen e popullsisë që shkon drejt kërkimit, por kjo, natyrisht, nuk mund të vazhdojë përgjithmonë. Rritja globale e popullsisë mund të ndihmojë, por kjo pritet të ngadalësohet dhe më pas të ndryshojë përpara fundit të shekullit.

Është gjithashtu e mundur që inteligjenca artificiale (AI) mund të ndihmojë në kthimin e rënies – apo edhe të inicojë një epokë të re të rritjes, por disa studiues kanë frikë se AI superinteligjente mund të sjellë rreziqe të tjera që dëmtojnë përparimin, ose më keq.

Hipoteza e stagnimit nuk pranohet universalisht. Idetë mund të kombinohen dhe rikombinohen , duke krijuar një shpërthim kombinues të risive të reja, një efekt që kundërshton ‘gëlltitjen e frutave të lehta për t’u kapur’. Dhe disa kanë vënë në dukje se nëse mat produktivitetin dhe përfitimet e kërkimit në mënyra të ndryshme, pamja është shumë më rozë.

Megjithatë, frika nga stagnimi është një motiv qendror për shumë njerëz në komunitetin e progresit. Ndryshe nga Gordon, megjithatë, ata janë optimistë për aftësinë e tyre për ta ndryshuar atë,  gjë që na çon në historinë se si u themelua lëvizja e studimeve të progresit.

E ardhmja e studimeve të progresit

Cowen dhe Collison i referohen në mënyrë delikate citimit të famshëm të Karl Marksit: Filozofët e kanë interpretuar botën vetëm në mënyra të ndryshme. Çështja, megjithatë, është ta ndryshojmë atë.” Pavarësisht nga emri, pra, ata nuk janë të kënaqur vetëm me studimin e përparimit; duan veprim. (Cowen thotë se Marksi ishte “i fiksuar pas studimeve të progresit”.)

Në shkurt, Crawford përshkroi vizionin e tij për një lëvizje progresive të lulëzuar në 10 vitet e ardhshme, duke shpresuar, ndër të tjera, për njohjen akademike të studimeve të progresit si një fushë e vlefshme ndërdisiplinore dhe një kurrikulë të studimeve të progresit në çdo shkollë të mesme në botë.

Crawford i sheh studimet e progresit shumë më tepër se një lëvizje politike, duke thënë: “Unë mendoj se ndryshimi që na nevojitet është në një nivel shumë më të thellë, filozofik.”

Në fund të fundit, komuniteti i progresit dëshiron që ndjekësit e tij të besojnë se mund të bëjnë më mirë. Burime të shumta parafrazuan sloganin “një botë më e mirë është e mundur”.

Crawford thotë: Unë dua që njerëzimi të rifitojë vetëvlerësimin dhe ambicien e tij, të arrijë në mënyrë figurative drejt yjeve. Unë dua që ne të ëndërrojmë për makina fluturuese, energji të shkrirjes, prodhim nanoteknik, terraformim planetësh, duke eksploruar galaktikën. Pra, nuk ka të bëjë vetëm me politikën, por me qëndrimet themelore të njerëzve ndaj njerëzimit dhe vendit tonë në natyrë.”

Nëse bie në gjumë për 70 vjet të tjera, a mund të të presë bota e Crawford? A do të jetonit një jetë më të lumtur dhe më të pasur? Ndoshta. Por nëse e konsideroni këtë vizion si progres apo jo, ndoshta do të varet nga përkufizimi juaj se çfarë do të thotë progres në të vërtetë./ BBC 

Top Channel