“Kisha ruse na zhgënjeu”/ Deklarata e fortë e Patriarkut Ekumenik: Duhet të dënonte luftën, çfarë do bënte Putini nëse do kundërshtonte planet e tij?

26/05/2022 12:41

Patriarku Ekumenik Bartolomeu ka dhënë një nga intervistat e rralla të “Sto Kentro” të ERT1 dhe gazetarit George Kouvaras. Shenjtëria e tij i referohet në intervistën e tij luftës në Ukrainë, qëndrimit të Kishës Ortodokse Ruse, rolit të Patriarkanës Ekumenike dhe Hagia Sophia .

I pyetur për qëndrimin e Kishës së Rusisë dhe Patriarkut të Moskës, Kirilit, ndaj luftës, Patriarku Ekumenik nënvizoi:

Nuk do të ishte e mundur që të gjitha Kishat të mos dënonin dhunën, luftën. Por kisha ruse na zhgënjeu. Nuk doja që Kisha e Rusisë dhe Vëllai Patriarku Kiril të ishin ky përjashtim tragjik. Nuk e di si mund të justifikohet në ndërgjegjen e tij. Si do ta justifikojë, si do ta gjykojë historia. Ai duhej të qëndronte në këmbë. Sepse dikush mund të kundërshtojë presionin e Presidentit Putin.
Ajo duhet të reagojë ndaj pushtimit të Ukrainës dhe të dënojë luftën siç bënë të gjithë primatët e tjerë ortodoksë. Nuk e bëri, kjo është në dëm të tij dhe më vjen shumë keq. 

Mund të kemi pasur dallime të tjera, atë të njohur për autoqefalinë e Kishës së Ukrainës, ndryshimin që kemi prej shekujsh, sepse Kisha Ruse po shikon primatin e Kostandinopojës, duke minuar themelet e fronit të Kostandinopojës, por unë prisja që vëlla Cirili në këtë moment krize, historik, t’i qëndrojë përballë rrethanave. 

Në nevojë për të sakrifikuar fronin e tij, për t’i thënë Putinit: ‘Zoti President, nuk mund të pajtohem me ju, jap dorëheqjen, largohem’… Unë nuk e di se çfarë do të kishte bërë presidenti Putin nëse Patriarku do të kishte reaguar ndaj planeve të tij, por kjo është ajo që ne, vëllezërit e tjerë Prelat, do të prisnim“.

Top Channel