Kryeveprat e pazbuluara të Frida Kahlos/ Detajet vijnë në një libër të ri për veprën e artistes që vdiq në vitin 1954

25/07/2021 13:39

Veprat e humbura ose pak të njohura nga artistja meksikane Frida Kahlo ofrojnë njohuri të reja mbi jetën dhe veprën e saj. Holly Williams eksploron artin e parë rrallë, të përfshirë në një libër të ri të pikturave të plota, raporton BBC.

Edhe pse ajo vdiq në 1954, puna e saj ende lexohet si shumë e freskët. Ajo pikturon veten duke parë shikuesin: e drejtpërdrejtë, e ashpër, sfiduese.
Numri i pikturave , plot 152, nuk është një punë e madhe për një artist të madh, megjithëse për një pjesë të mirë të punëve të saj nuk ka pasur kurrë asnjë fjali të shkruar.

Kush ishte ajo si artiste? Çfarë mendoi për punën e saj? Çfarë donte të arrinte si artiste? Dhe çfarë nënkuptojnë vetë këto piktura?

Një element është që ajo është frymëzuar shumë nga babi I saj, Guillermo, një fotograf profesionist dhe një piktor amator i natyrave të qeta me lule.
Still Life (me Trëndafila) e cila nuk është ekspozuar që nga viti 1953, është një punë e ngjkashme me stilin e tij.

Pikturat e saj zbulojnë kërkimet dhe eksperimentet e Kahlo-s në lëvizjet e artit, që nga Modernizmi , te Kubizmi dhe Surrealizmi më vonë.
Duke qenë se ajo bëri vetëm rreth 152 piktura, një numër befasues humbi. shumë nga pikturat e saj u shitën ose u dhanë drejtpërdrejt artistëve, miqve dhe familjes, si dhe yjeve të filmit.

Një imazh i humbur i vitit 1938, Vajza me Maskë Vdekjeje përshkruan pikëllimin e saj në lidhje me faktin se nuk mundi të bëhej nënë.
Kongresi i Popujve për Paqe i vitit 1952, përfaqësojn makthet e Kahlo rreth luftës bërthamore.
Ndoshta piktura e saj më e ndezur e vonë, është një autoportret: Frida in Flames (Vetë-portret brenda një luledielli, e pikturuar në impasto të trashë dhe plot ngjyra; pak para vdekjes së saj, Kahlo e përplasi atë me një thikë, duke copëtuar bojën, e zhgënjyer nga paaftësia e saj për të bërë punë ose ndoshta në një mirënjohje që fundi i saj ishte afër.

Edhe duke zhdukur veten, Kahlo bëri që puna e saj të fliste me zë të lartë për ne.

Top Channel