Ndryshimi i klimës shkatërroi jetën në Mars? Si u zhduk uji!

20/07/2021 12:02

Shkencëtarët e Nasës thonë se provat e jetës së hershme në Mars, janë “fshirë”, teksa sonda Curiosity e agjensisë amerikane të hapësirës zbuloi se disa pjesë të memories së gurtë të planetit të kuq, janë lëvizur.

Marsi ka një numër shumë të madh gurësh të lashtë e mineralesh krahasuar me Tokën, dhe për të mësuar dicka më shumë mbi historinë e planetit, Curiosity uë dërgua në “zemrën” e tij, në Kraterin Gale. Krateri është tharë prej miliarda vjetësh dhe shkencëtarët kanë prova se uji i kripur depërtonte nëpër të carat në fund të liqenit dhe ndryshonte mineralet poshtë tij.

Ata krahasuan kampionet e marra nga dy zona 400 metra larg nga njëra-tjetra dhe cuditërisht, zbuluan se gjysma e mineraleve argjilore që prisnin të gjenin në njërën prej tyre mungonte; ato ishin zëvëndësuar me formacione të forta balte të pasur me okside hekuri, të cilat i japin Marsit ngjyrën e kuqe.

Ekspertët besojnë se arsyeja e zhdukjes është se uji i kripur u filtrua mes shtresave të mbivendosura të sedimenteve, të gjitha këto rezultate të ndryshimeve klimatike që pësoi planeti shumë kohë më parë. Mendohet se rreth 3.8 miliardë vjet më parë, Marsi ka pasur liqene e mbase edhe një oqean dhe përgjithësisht, një lloj klime më të përshtatshme për të mbështetur format e jetës në sipërfaqe.

Ka teori, sipas të cilave një lloj ngrohje globale që përcëlloi planetin e kuq mund të zhdukur jetën atje. Disa studime sugjerojnë se një goditje asteroidësh mund të ketë shkaktuar nxemjen e planetit të kuq, por një pjese e studiuesve ndajnë bindjen se përgjegjëse për këtë janë ciklet e ngrohjes së planetit.

Top Channel