Kanada/ Qindra varre pa emër gjenden në një shkollë rezidenciale

24/06/2021 16:15

Një grup indigjen në Kanada thotë se ka gjetur qindra varre të emërtuara në vendin e një ish-shkolle rezidenciale në Saskatchewan.

Grupi nuk specifikoi numrin e saktë të varreve të gjetura, por tha se është zbulimi “më i rëndësishmi deri më tani në Kanada”.

Ky zbulim vjen disa javë pasi eshtrat e 215 fëmijëve u gjetën në një shkollë të ngjashme rezidenciale në British Columbia, raporton BBC.
Shkollat e tilla të detyrueshme u caktuan nga qeveria kanadeze dhe autoritetet fetare gjatë shekullit 19 dhe 20, me synim për të asimiluar rininë autoktone.

Muajin e kaluar, Cowessess First Nation filloi të përdorë radarë që depërtojnë në tokë për të gjetur varre të pashënuara në Shkollën Rezidenciale Indiane Mesjetare në Saskatcheëan.
Cowessess e quajti zbulimin “të tmerrshëm dhe tronditës”.
Midis vitit 1863 dhe 1998, më shumë se 150.000 fëmijë autoktonë u morën nga familjet e tyre dhe u vendosën në këto shkolla.

Ata shpesh nuk lejoheshin të flisnin gjuhën ose të praktikonin kulturën e tyre, madje një numër i madh u keqtrajtuan dhe abuzuan.

Një komision i nisur në vitin 2008 për të dokumentuar ndikimet e këtij sistemi zbuloi se një numër i madh i fëmijëve autoktonë nuk u kthyen më në komunitetet e tyre në shtëpi.
Në vitin 2008, qeveria kanadeze zyrtarisht kërkoi falje për atë sistem.

Top Channel