Kokat kthehen kur An Hui dhe Ye Jianbin ecin në një rrugë në qytetin kinez të Shenzhenit, me trinjakët e tyre, të cilët kanë ardhur në jetë me ndihmën e një dhuruesi të vezëve njerëzore dhe një nënë surrogato.

Njerëzit më së shumti janë kuriozë për familjen e tyre jokonvencionale, tha An, duke shtuar se kanë qenë të rralla rastet kur në Kinë çiftet homoseksualë kanë luftuar përballë vlerave konservatore konfuciane.

“Unë jam me fat, sepse unë kam lindur në Kinë gjatë një periudhe ndryshimi të shpejtë. Shoqëria e sotme është shumë më tolerante”, tha An, që punon si menaxher i investimeve në zyrën e tij në rrethin financiar të Shenzhenit.

Të dy burrat donin një familje dhe filluan të eksplorojnë mundësinë e fekondimit in vitro (IVF), me ndihmën e një dhuruesi të vezëve njerëzore dhe një nënë surrogate.

Në vitin 2014, një grua nga Talianda lindi në Hong Kong tre djem, An Zhizhong, An Zhiya dhe An Zhifei, të cilët u erdhën në jetë duke përdorur vezë të njeriut të siguruara nga një model gjerman, tregon An.

Çështja e çifteve lezbike dhe homoseksuale që kanë akses në trajtimet riprodhuese mjekësore të tilla si IVF, ka nxitur debat politik në disa vende, duke përfshirë më së fundi në Francë dhe Izrael.

Qeveria e Kinës nuk ka deklaruar një qëndrim të qartë mbi komunitetin LGBT të vendit, tha Yanzi Peng, Drejtor i LGBT Advocacy China Rights, një grup me bazë në Guangzhou.

“Fjala më e mirë për të përshkruar qëndrimin e qeverisë kineze është ‘injoroni’,” tha Peng. “Është e vështirë për të vlerësuar qëndrimin e tyre të saktë. Ata nuk e kundërshtojnë plotësisht komunitetin LGBT, sepse me të vërtetë do të shkojnë kundër qëndrimeve ndërkombëtare për këtë çështje”, shtoi Peng.

Avokuesit e tjerë të komunitetit lesbik, homoseksual, biseksual dhe transeksual (LGBT), thonë se Kina duhet të lehtësojë ligjet që kufizojnë lindjen e fëmijëve në çifte heteroseksuale.

“Çiftet homoseksuale nuk kanë asnjë mënyrë për të përdorur ligjërisht teknologjinë riprodhuese. Shumë njerëz duhet të shkojnë jashtë vendit për të paguar një shumë jashtëzakonisht të lartë për të pasur fëmijë”, tha Bin Xu, drejtor i grupit të të drejtave LGBTI + me bazë në Pekin.

Pas dekadave të prirjes komuniste për seksin e të gjitha llojeve, LGBT kinezët në vitet e fundit kanë trajtuar hapur burokracinë, pasigurinë ligjore dhe normat shoqërore të rrënjosura për të vendosur statusin e tyre në shoqëri.

Ndërkohë që qytetet e mëdha kineze kanë skena të lumtura homoseksuale dhe marrëdhëniet e gjinisë së njëjtë nuk janë të paligjshme, qeveria nuk ka treguar interes për legalizimin e martesës së njëjtë të seksit dhe ka nisur ndalimet periodike në përmbajtjen e homoseksualëve në internet ose gjetkë.

An Hui, i cili është anëtar i Partisë Komuniste në pushtet, tha se është koha për të rishikuar pikëpamjet tradicionale të familjes dhe martesës, ndërsa Kina përballet me një popullsi të plakur dhe me rënien e nivelit të lindjeve.

Top Channel